Δυσκοιλιότητα στα παιδιά - Αντιμετώπιση!!
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ΟΛΟΥΣ τους αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την δυσκοιλιότητα στα παιδιά.
Αν προτιμάς να δεις το αντίστοιχο βίντεο, κάνε κλικ στην εικόνα:
To προηγούμενο άρθρο αναφορικά με τη δυσκοιλιότητα αφορούσε στην κατανόηση της αιτίας της. Εάν δεν το έχετε διαβάσει ακόμα και αντιμετωπίζετε το πρόβλημα στην οικογένεια, συστήνω θερμότατα να διαβάσετε πρώτα εκείνο. Αναφέρομαι σε μύθους και διάφορες παράξενες ιδέες οι οποίες κυκλοφορούν για το τι τελικά προκαλεί και σε τι οφείλεται η δυσκοιλιότητα, το οποίο θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η κατανόηση προηγείται πάντοτε, για εμένα, της αντιμετώπισης και της θεραπείας.
1. Πολλά υγρά
Το πρώτο-πρώτο μέτρο είναι πραγματικά να παρέχουμε πολύ πολύ τακτικά αρκετά υγρά. Αρκετό νερό δηλαδή, για να μπορέσουμε να παράξουμε τα κόπρανα σε μια σωστή σύσταση.
Σαν υγρό δεν εννοούμε γάλα, δεν εννοούμε αναψυκτικά, δεν εννοούμε καφέ, εννοούμε ΝΕΡΟ!
Κανονικό νεράκι του Θεού, και παρακαλώ όχι κρύο. Δυσκοίλια άτομα θα έπρεπε το πιο κρύο νερό που πίνουν να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ιδανικά να το πίνουν χλιαρό ή ζεστό. Πολύ πολύ συχνά, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερα παιδιά, σε εφήβους και σε ενήλικες λέμε: Ξυπνήστε και ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα αρκετά ζεστό ποτήρι νερό... Δηλαδή βράστε νερό στον βραστήρα και ανακατέψτε το με νερό της βρύσης έτσι, ώστε να είναι ζεστό αλλά να μπορείτε να το πιείτε. Και ξεκινήστε την ημέρα σας έτσι.
2. Φυτικές Ίνες για δυσκοιλιότητα
Πρέπει να ενσωματώνετε φυτικές ίνες σε ικανές ποσότητες κάθε μέρα στην διατροφή σας. Η φυτική ίνα είναι το μέρος του φυτού το οποίο στην ουσία δεν πέπτεται και μπορεί και δεσμεύει τα υγρά, ώστε να δημιουργεί μια μάζα κοπράνων που μπορεί να κινηθεί σωστά μέσα στο έντερο και να βγει εύκολα από το σώμα μας, χωρίς να είναι… κοτρώνα.
Πολλές φυτικές ίνες έχουν όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης. Για παράδειγμα φρυγανιές Wasa ή τύπου Wasa υπάρχουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ και μπορείτε να συνηθίσετε να τις τρώτε. Όλα τα παξιμάδια κριθαριού. Όλα αυτά τα οποία είναι ολικής άλεσης και πραγματικά έχουν πάρα πολύ πίτουρο μέσα, είναι πολύ χρήσιμα από αυτήν την άποψη.
Και αυτό το τροπάριο συνεχίζεται και στα ζυμαρικά και στα υπόλοιπα δημητριακά. Δηλαδή ζυμαρικά ολικής άλεσης, ακατέργαστο ρύζι, μαύρο ψωμί.
Δεν εννοώ απλά να τρώτε το πρωί λίγο Αll Bran, αν και αυτά έχουν επίσης φυτικές ίνες, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να φροντίσετε γενικότερα μέσα στη μέρα σας η διατροφή σας να περιέχει πολλές φυτικές ίνες.
Αν κάποιος φάει All Bran για πρωϊνό και μετά όλη την υπόλοιπη μέρα θα την βγάλει με σουβλάκια, συνήθως δεν θα βοηθήσει αρκετά. Οπότε σκεφτείτε αυτό να είναι κάτι το οποίο γενικότερα ψωνίζουμε και φέρνουμε στο σπίτι. Δεν παίρνουμε λευκό ψωμί του τοστ.
Αν θέλετε να φτιάξετε κάτι τύπου κέικ για τα παιδιά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης. Και η βρώμη που τρώτε για πρωϊνό (και δεν εννοώ τα δημητριακά τύπου κορνφλέικς), εννοώ την κανονική τη βρώμη, να είναι ολικής άλεσης. Συνήθως στην Ελλάδα πωλείται ευτυχώς μόνο η ολικής άλεσης, σε άλλες χώρες θα βρείτε και την instant βρώμη η οποία πραγματικά είναι πρακτικά αγνώριστη και… δεν βοηθά σχεδόν καθόλου.
3. Φρούτα και Λαχανικά
Συνεχίζουμε με φρούτα και λαχανικά εκτός του καρότου. Το καρότο μάλλον σφίγγει τα κακά. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι το ακτινίδιο, το σύκο, το δαμάσκηνο και το βερίκοκο.
Όλα αυτά είναι πάρα πολύ χρήσιμα και στην αποξηραμένη μορφή τους.
Σημασία έχει ότι όταν τρώτε αποξηραμένα φρούτα θα χρειαστείτε λίγο παραπάνω υγρά.
Πρέπει να φανταστείτε ότι το αποξηραμένο δαμάσκηνο/ βερίκοκο/ σύκο έχει πάρα πολλές ίνες και θα βοηθήσει οπωσδήποτε, αλλά τι θα βοηθήσει; Η ίνα μαζί με υγρό, δηλαδή η ίνα κρατά ουσιαστικά τα υγρά και θα δημιουργήσει έναν πιο σωστό εντερικό χυλό που θα προχωρήσει πιο σωστά προς την λεκάνη της τουαλέτας και θα μας διευκολύνει τη ζωή.
Επίσης επισημαίνω πόσο χρήσιμο είναι σαν δημητριακό κάτι το οποίο συνήθως δεν καταναλώνεται πάρα πολύ στην Ελλάδα, το κεχρί. Μπορείτε να το βρείτε εύκολα στα βιολογικά και να το χρησιμοποιήσετε σε διάφορες μορφές, δεν είναι ακριβό. Πωλείται σαν αλεύρι και σαν νιφάδες, ακόμα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Κεχρί κατά της δυσκοιλιότητας:
Το κεχρί μπορείτε να το βάζετε μέσα σε φαγητό, σε κεφτεδάκια, σε σούπες. Μπορείτε να το βάζετε μέσα στο πρωϊνό σας. Μπορείτε, αν δεν το βρείτε σε μορφή αλευριού ή νιφάδων, να το πάρετε και ολόκληρο (σποράκια) αλλά σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να το βράσετε (είναι λίγο παραπάνω δουλειά). Δεν έχει πάρα πολύ ωραία γεύση, δηλαδή δεν έχει τόσο ωραία γεύση όσο για παράδειγμα η βρώμη ή το σιτάρι, γι’ αυτό και δεν το χρησιμοποιούμε σε πολύ μεγάλες ποσότητες, αλλά ακόμα και μια μικρή ποσότητα εφόσον υπάρχει τακτικά στο διαιτολόγιο, βοηθά πάρα πολύ.
Πάρα πάρα πολύ καλό πράγμα το οποίο βρίσκετε ιδιαίτερα στην Ελλάδα και όχι τόσο πολύ σε άλλες χώρες είναι το ταχίνι, τo οποίο είναι και εξαιρετικά ωφέλιμο και περιέχει πάρα πολλές φυτικές ίνες.
Τονίζω σε όλα αυτά ότι όπως ταΐζουμε τα παιδιά μας,
πρέπει να τρώμε και εμείς.
Έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι φυτικές ίνες έχουν πολύ θετική επίδραση στην πέψη αλλά και αντικαρκινική δράση. Αυτό που έχουμε δει είναι ότι όσο καταστρέφεται στην ουσία η ποιότητα της διατροφής μας και καταλήγουμε να τρώμε είδη περιπτέρου, ψωμί του τοστ αντί αληθινού ψωμιού, «άδεια» αλεύρια και έχουν λείψει οι φυτικές ίνες από το έντερο, τόσο μαζεύονται και λιμνάζουν τροφές και τοξίνες στο έντερό μας, με αποτέλεσμα να μην καθαρίζει σωστά. Υπάρχει πολύ υψηλότερο ρίσκο να αναπτυχθούν όγκοι και σίγουρα δεν είναι ο η διατροφή ο μοναδικός λόγος, αλλά είναι ένας από τους κυρίους λόγους που έχουν εντοπιστεί. Οπότε κάνουμε καλό σε όλους.
4. Βότανα και Ροφήματα
Περνάω στο τρίτο θέμα το οποίο είναι τα βότανα και τα ροφήματα, τα οποία μπορούν πραγματικά να αποδειχθούν πολύ αποτελεσματικά.
Προσοχή, τονίζω πως ιδιαίτερα στα παιδιά, εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αυτά τα οποία έδιναν οι γιαγιάδες, τα φύλλα Αιγύπτου *η σέννα. Είναι πολύ αποτελεσματικό υπακτικό μεν αλλά είναι ιδιαίτερα εθιστική. Δηλαδή είναι κάτι το οποίο άπαξ και συνηθίσετε να πηγαίνετε τουαλέτα μόνο με αυτό, μετά δεν γίνεται ποτέ ξανά χωρίς ή θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα απεξάρτησης, στην ουσία.
Πάμε σε κάτι πολύ πολύ πιο απλό, όπως είναι ο μαραθόσπορος, ο γλυκάνισος, τα caraway seeds (σπόροι κύμινου). Το τσάι βουνού βοηθάει επίσης, το χαμομήλι και το τίλιο. Έχουν ήπιες υπαρκτικές ιδιότητες, δηλαδή βοηθούν στην εντερική λειτουργία. Αυτά είναι βότανα τα οποία βρίσκετε πρακτικά σε όλα τα σούπερ μάρκετ και μπορείτε να τα βάλετε τακτικά, για παράδειγμα στο πρωϊνό ή όταν γυρίζουν τα παιδιά από το σχολείο να τους προσφέρετε ένα τέτοιο ρόφημα, ιδανικά με μέλι, το οποίο είναι το επόμενο το οποίο ήθελα να αναφέρω.
Αν ενδιαφέρεστε για τις ηλικίες που δίνουμε βότανα, συζητώ αυτό το θέμα στο βίντεο ΕΔΩ ⬇️
5. Μέλι
Το μέλι έχει ήπιες υπακτικές ιδιότητες και είναι πολύ ωφέλιμο και από άλλες απόψεις, ειδικά αν δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία (άθερμο μέλι). Όλα τα πραγματικά καλά, παχύρρεσυτα μέλια από έμπιστους μελισσοκόμους είναι άθερμα. Μπορείτε να το δίνετε τακτικά σε παιδιά άνω του έτους.
6. Ωμά έλαια για δυσκοιλιότητα
Το ωμό ελαιόλαδο και το ωμό λινέλαιο είναι λάδια τα οποία μπορείτε να βάλετε τακτικά στην διατροφή σας για παράδειγμα είτε πάνω από ζυμαρικά, ρύζι, είτε απλά πάνω στη σαλάτα. Έχουν ωραία γεύση και τα δύο αυτά λάδια 😋 και δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη ποσότητα:
Συζητάμε για 1 κουταλάκι του γλυκού εώς 1 κουτάλι της σούπας κάθε μέρα. Και αυτά επίσης βοηθούν στην ουσία στην λίπανση του εντέρου για να μπορεί να «τρέχει» πιο σωστά (και εκτός αυτού, είναι εξαιρετικά θρεπτικά!) .
Ιδανικό πρωϊνό για ένα δυσκοίλιο παιδί:
Όχι πολύ γάλα και κατά προτίμηση όχι αγελαδινό. Αν χρησιμοποιούμε ζωικό γάλα χρησιμοποιούμε ιδανικά κατσικίσιο, μισό-μισό με νερό, ώστε να μην είναι πάρα πολύ το γάλα. Αν δεν το θέλει απαραίτητα το γάλα μπορείτε να φτιάξετε το πρωινό και τελείως χωρίς, δηλαδή μόνο με νερό να φτιάξετε βρώμη με λίγο κεχρί. Μπορείτε να βάλετε μέσα μισό κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένο λιναρόσπορο (είναι επίσης πάρα πολύ καλός και υπακτικός). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάλι, δηλαδή σε πολύ μικρές ποσότητες μισό κουταλάκι του γλυκού ξανά πίτουρο βρώμης ή πίτουρο σιταριού (θα τα βρείτε στο σούπερ μάρκετ). Μικρά κομματάκια φρούτων ή σταφίδες δίνουν ενδιαφέρουσα γεύση, και επίσης μπορείτε να προσθέσετε κανέλλα, λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.
Όλα αυτά θα κάνουν ένα ευχάριστο πρωϊνό. Μπορείτε να το φτιάχνετε ζεστό ή κρύο. Το χειμώνα προτιμάτε ζεστό αλλά δεν το τρώνε όλα τα παιδιά ειδικά όταν δεν έχουν συνηθίσει πρωϊνό τύπου porridge. Όλα μια συνήθεια είναι, αν το φτιάχνετε πολύ τακτικά, μια χαρά το τρώνε, το ξέρετε πολύ καλά. Αλλιώς, αν δεν γίνεται, φτιάξτε το κρύο.
7. Καλές Συνήθειες Τουαλέτας
Περνάω στο επόμενο, πολύ σημαντικό μέτρο που είναι οι καλές συνήθειες τουαλέτας.
Είναι πάρα, ΠΑΡΑ πολύ σημαντικό να συνηθίσετε τα παιδιά σας να σέβονται και να αγαπούν το έντερό τους και να ξέρουν ότι, εφόσον δεν φροντίζουμε την κοιλιά μας, μπορεί να έχουμε προβλήματα και τα προβλήματα αυτά μεταφράζονται σε πόνο, σε ταλαιπωρία, σε γιατρούς και σε διάφορα άλλα… φαιδρά. Δεν είναι απαραίτητο να απειλούμε, για όνομα του Θεού, απλά λέμε την αλήθεια.
Εφόσον φροντίζεις το έντερό σου, το έντερό σου θα φροντίσει εσένα.
Όταν λοιπόν νιώθουμε την ανάγκη να πάμε να κάνουμε κακά, ΠΑΜΕ!
Αυτό έχει σημασία για εμάς να το κατανοούμε, δηλαδή δεν λέμε: Καλά δεν πειράζει, κράτα τα μέχρι το σπίτι. Εμένα όταν έλεγαν το παιδιά μου: Θέλουμε να κάνουμε κακά, πραγματικά έκανα τα πάντα για να βρούμε κάπου μια τουαλέτα εκείνη την ώρα.
Όχι επειδή νόμιζα ότι θα ντροπιαστούμε, γιατί είναι αλήθεια ότι είναι πολύ πιο πιθανόν να μπορέσει να κρατήσει το παιδί τα κακά παρά τα τσίσα. Αλλά θέλω να μαθαίνω στο παιδί ότι τα κακά είναι κάτι το οποίο το σεβόμαστε και αυτή είναι μια ανάγκη την οποία ικανοποιούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν καλύτερα.
Επίσης εξηγούμε στα παιδιά ότι τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα καθόμαστε αρκετή ώρα στην τουαλέτα και περιμένουμε μέχρι να έρθουν τα κακά. Ιδανικά μετά από γεύματα, δηλαδή μετά από το πρωϊνό και μετά το μεσημεριανό ή βραδινό, να έχουν αρκετό χρόνο και να μην τρέχουν αμέσως στην επόμενη δραστηριότητα.
8. Σωστή στάση στη Λεκάνη
Η στάση στην λεκάνη της τουλέτας είναι ιδιαίτερα σημαντική αν το παιδί σας έχει προβλήματα με τα κακά και τείνει να είναι δυσκοίλιο. Λέμε ότι η καλύτερη στάση έχει τα γόνατα πιο ψηλά από τα ισχία, δηλαδή τα έχουμε ψηλά, κοντά μας, στο ύψος του αφαλού.
Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πατάμε πάνω σε κάτι υψηλό.
Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά πρέπει να έχουν πάντα κάθισμα στην τουαλέτα διότι έχουν πολύ μικρό ποπούλη και έτσι μισο-μπαίνουν μέσα στην λεκάνη με αποτέλεσμα να έχουν κάκιστη γωνία. Έτσι είναι πολύ σφιγμένα και δεν μπορούν να χαλαρώσουν σωστά, να ανοίξουν και να κάνουν καλά τα κακά τους. Για αυτό και έχουμε πολύ λιγότερα προβλήματα σε πολύ μικρά παιδιά που κάθονται ακόμα στο γιογιό και μετά όταν περνούν στην τουαλέτα αρχίζουν τα παρατράγουδα.
Παλιότερα λέγαμε: βάλτε πολλούς τηλεφωνικούς καταλόγους να πατήσει επάνω το παιδάκι. Δεν υπάρχουν πια αυτοί. Αλλά μπορείτε να πάτε να πάρετε ένα πολύ ψηλό σκαλάκι από το όποιο IKEA και όσο μεγαλώνει το παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί ένα πιο χαμηλό σκαλάκι. Επαναλαμβάνω λοιπόν, τα γόνατα πρέπει να είναι πιο ψηλά από τα ισχία. (ονομάζεται και στάση παπαγάλου αυτό, έχω ακούσει 😉)
9. Ήρεμη Επικοινωνία
Έβδομος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η σωστή και ήρεμη επικοινωνία επί του θέματος. Έχω δει ολόκληρες οικογένειες να… σφάζονται για το θέμα της δυσκοιλιότητας. 😳
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε ήρεμα. Δεν φταίει το μικρό παιδί και δεν το κάνει επίτηδες. Δηλαδή μπορεί βεβαίως επίτηδες να κρατάει τα κακά αλλά δεν τα κρατάει για να εκνευρίσει εμάς ή γιατί δεν μας ακούει αλλά επειδή έχει μάθει, για παράδειγμα, να φοβάται διότι κάποτε πόνεσε ή κάποιες φορές πόνεσε και πλέον έχει πραγματικά τρομερή φοβία και δεν θέλει με τίποτα να βγάλει τα κακά.
Όταν δίνουμε σε αυτά τα παιδιά κάτι ημιφαρμακευτικό ή φαρμακευτικό, για παράδειγμα τύπου Effecol, δεν λέμε ψέματα του τύπου: «Όχι, όχι δεν έχω βάλει τίποτα». Δεν τους το κρύβουμε.
Τα παιδιά δεν είναι ηλίθια.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να λέμε ότι: Κοίτα, έχω βάλει εδώ μέσα το Effecol ή έχω βάλει εδώ μέσα το πίτουρο ή έχω βάλει μέσα αυτό, διότι αυτό θα σε βοηθήσει να μπορείς να πηγαίνεις στην τουαλέτα εύκολα και να μην πονάς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.
Είμαστε ειλικρινείς με το παιδί, το παιδί εκτιμά την ειλικρίνειά μας και θα μας βοηθήσει και αυτό με τη σειρά του.
(Ακόμα και αν μερικές φορές έχει πει: Όχι δεν το θέλω!)
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην σπάμε αυτό το δεσμό της ειλικρίνειας και να λέμε: Ναι, εγώ όμως σου το έχω βάλει και εσύ πρέπει να το πιεις αυτό διότι ξέρουμε ότι αλλιώς περνάς άσχημα και πονάει η κοιλίτσα. Δεν θέλουμε να πονάει η κοιλιά σου. Θέλουμε να μπορείς να πηγαίνεις εύκολα στην τουαλέτα και να κάνεις εύκολα μαλακά κακά χωρίς να υπάρχει πρόβλημα.
Ξανά και ξανά και ξανά, χρειάζεται πάρα πολλή υπομονή και επιμονή. Κάποτε κερδίζουμε. Και κερδίζουμε όλοι, γιατί επικοινωνούμε στο παιδί ότι αυτό είναι μια δυσκολία του παιδιού την οποία θα αντιμετωπίσουμε μαζί.
10. Προβιοτικά για δυσκοιλιότητα
Ειδικά σε παιδιά τα οποία έχουν πραγματικά φτωχή διατροφή, πολύ σημαντικά είναι τα προβιοτικά. Έχω δει παιδιά τα οποία πραγματικά την έβγαζαν με τοστ, με τυρί του τοστ και τέτοιου τύπου πράγματα, με γαλακτοκομικά, κέικ, μακαρόνια και «γιαουρτάκια για παιδιά» (αν κοιτάξετε με προσοχή τι λέει επάνω, είναι επιδόρπια γιαουρτιού και όχι γιαούρτια).
Τελικά όταν τα πήγαμε πλέον σε κανονικό γιαούρτι προσθέτοντας μέλι για να είναι ευχάριστο, όταν τα πήγαμε σε πιο σωστό ψωμί, σε πιο φρέσκα πράγματα και τους δώσαμε και κάποια προβιοτικά για ένα χρονικό διάστημα 2-3 μηνών, έστρωσαν ήδη από μόνα τους. Δεν είχαν πλέον τόσο σημαντικό θέμα.
Εδώ θα βρείτε ένα άρθρο που έχω γράψει για την καλή παιδική διατροφή. Δεν εστιάζει ειδικά στη δυσκοιλιότητα αλλά αναφέρονται και οι προβιοτικές τροφές μέσα. Επειδή πράγματι «είμαστε ότι τρώμε», να σκέφτεστε τι πρέπει πραγματικά να μπει τακτικά στη διατροφή μας.
11. Ομοιοπαθητική για δυσκοιλιότητα
Αν ενδιαφέρεστε για την ομοιοπαθητική αντιμετώπιση, καλό είναι να μιλήσετε με επαγγελματία ομοιοπαθητικό γιατί σχεδόν πάντα απαιτείται πλήρες ιστορικό του παιδιού. Για τους ήδη εξοικειωμένους γονείς, σας παραθέτω εδώ το αντίστοιχο κεφάλαιο από το βιβλίο-οδηγό που έχω γράψει για γονείς «Πρακτική Ομοιοπαθητική για παιδιά» - αν είστε εξοικειωμένοι με τα σκευάσματα και η εικόνα ταιριάζει, θα βοηθηθεί το παιδί σας από τα εξής σκευάσματα:
Bryonia 30CH σε:
Κόπρανα σκληρά, μεγάλα, πολύ ξηρά
Γενική ξηρότητα (δέρμα, στόμα κλπ.)
Εκνευρισμένο παιδί, αποτραβιέται
Διψά πολύ για κρύο νερό
Nux vomica 30CH:
Όταν έχει φάει υπερβολικά, σε ταξίδια, σε πολύ στρες
Συχνή και έντονη ανάγκη να κάνει κακά
Σφίγγεται πολύ αλλά δεν τα καταφέρνει
Βελτίωση αφού κάνει (έστω και λίγα) κακά
Silica 30CH:
Έχει το συναίσθημα πως “δεν βγήκαν όλα”
Δυσκολεύεται πολύ να αποβάλλει τα κόπρανα
Τα κόπρανα μπορεί να είναι σκληρά ή και μαλακά
Παιδί πολύ ευαίσθητο στο κρύο
Τα κόπρανα ξαναγλιστρούν μέσα στον ποπό αφότου μισοβγούν και λερώσουν το εσώρουχο
Sulphur 30CH:
Εναλλαγή διάρροιας με δυσκοιλιότητα
Πολλά και δύσοσμα αέρια
Ερεθισμένος, κόκκινος πρωκτός
Μετά από λήψη αντιβιοτικών (συχνά εναλλάξ με Okoubaka 3X)
12. Μασάζ και βεντούζες
Στα δυσκοίλια παιδιά βοηθά πάντα το τακτικό κυκλικό μασάζ στην κοιλιά, χρησιμοποιώντας ένα ουδέτερο λάδι. Πιο αποτελεσματική ακόμα είναι η θεραπεία με βεντούζες, που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα σημεία στην πλάτη και στην κοιλιά του παιδιού. Υπάρχει ειδικό μάθημα με το σχήμα για δυσκοιλιότητα εντός των online μαθημάτων «Masterclass Βεντούζες», περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα, εγγραφές, δίδακτρα κλπ. μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
13. Φαρμακοθεραπεία
Τέλος, θέλω να κλείσω με το τελευταίο και πρακτικά αυτονόητο αποτελεσματικό μέτρο το οποίο είναι η φαρμακοθεραπεία ή η θεραπεία με «ημιφαρμακευτικά» σκευάσματα.
Για μικρό χρονικό διάστημα
Ξεκινάμε πάντοτε με τα πιο βραχυπρόθεσμα φάρμακα τύπου Duphalac τα οποία είναι καθαρά υπακτικά, δηλαδή κάνουν το παιδί να πάει στην τουαλέτα και να κάνει κακά. Αυτά ποτέ ποτέ ποτέ δεν τα δίνουμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι έχουν πράγματι εθιστική δράση. Ένα παιδί το οποίο έχει συνηθίσει να πηγαίνει μόνο με Duphalac στην τουαλέτα, άπαξ και σταματάει το Duphalac μετά από 1-2 μέρες, δεν πηγαίνει πια. Χρησιμοποιείτε τα maximum 10 μέρες, 2 εβδομάδες; Παραπάνω όχι.
Υπόθετα και κλύσματα
Στην αρχική φάση, ιδιαίτερα όταν ένα παιδί είναι πολύ δυσκοίλιο, δίνουμε και υπόθετα γλυκερίνης, μικροκλύσματα γλυκερίνης και μικροκλύσματα που περιέχουν γλυκερίνη και άλλες ουσίες μέσα για να βοηθήσουμε έστω τα πρώτα κακά να φύγουν. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται κανονικά, μεγάλα κλύσματα στα νοσοκομεία.
Η ιδέα ΔΕΝ είναι να συνεχίσετε έτσι, αυτό είναι μια άσχημη εμπειρία για τους πάντες - για το παιδί, για τους γονείς και για εμάς τους επαγγελματίες. Αλλά είναι, αν θέλετε, μια «πυροσβεστική δράση» απλά για να λυθεί εκείνη την ώρα το πρόβλημα και να αδειάσει προς το τέλος το έντερο. Η ιδέα είναι μετά να συνεχιστεί η θεραπεία με σκευάσματα τύπου Effecol, Movicol, Macrogol.
Θεραπεία παιδικής δυσκοιλιότητας μεγαλύτερης διάρκειας
Τα Effecol, Movicol, Macrogol είναι όλα παρόμοια σκευάσματα - δεν είναι ακριβώς φάρμακα αλλά τα αγοράζει κανείς στο φαρμακείο, είναι υδρόφιλα (δηλαδή δεσμεύουν νερό) πολυμερή μόρια, τα οποία κάνουν κάτι παρόμοιο με τις φυτικές ίνες, μόνο λίγο πιο αποτελεσματικά: δηλαδή δεσμεύουν το νερό, μαλακώνουν τα κακά και τα κάνουν λίγο πιο ογκώδη.
Έτσι δίνουν την δυνατότητα σιγά-σιγά στο έντερο του παιδιού που έχει συνηθίσει να είναι δυσκοίλιο, να λειτουργεί πιο σωστά και να μεταφέρει πιο σωστά τον εντερικό χυλό και να δημιουργεί πιο καλά κόπρανα τα οποία μετά με τη σειρά τους κάνουν μικρότερο πρόβλημα στο παιδί.
Ο σκοπός λοιπόν αυτών των σκευασμάτων είναι να χρησιμοποιηθεί αρκετά πιο μακροπρόθεσμα, δηλαδή για τρεις μήνες, έξι μήνες και παραπάνω μερικές φορές - μέχρι το έντερο να πάψει να είναι ξεχειλωμένο και σχεδόν αδρανές, αλλά να λειτουργεί πλέον σωστά, να συσπάται και να κάνει τη δουλειά του. Και πολύ σημαντικό: το παιδί έτσι έχει τη δυνατότητα να ξεχάσει ότι κάποτε είχε πρόβλημα και να αποβάλλει τη φοβία του.
Εν καιρώ αντικαθιστούμε τα Effecol, Macrogol κλπ με ψύλλιο, πίτουρο βρώμης, λιναρόσπορο κλπ, και μειώνουμε τη δόση του σκευάσματος αργά και σταδιακά μέχρι να μην το χρειάζεται πια το παιδί μας.
Συζητήστε για αυτό περαιτέρω με τον γιατρό σας. Νομικά μόνο εκείνος μπορεί να σας συμβουλέψει σε αυτό το θέμα.
Τι θα ήθελα να σου μείνει πάνω απ’ όλα:
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βγει ένα παιδί από τον φαύλο κύκλο, από το να φτιάξει τη διατροφή και τις συνήθειες τουαλέτας.
Τα φάρμακα αυτά και τα σκευάσματα, ακόμα και τα πιο ήπια τύπου Effecol, δεν μπορούμε να τα δίνουμε για πάντα. Ο σκοπός είναι να δοθούν μέχρι πραγματικά το έντερο κάπως να «στρώσει» στη λειτουργία του, το παιδί να ξεχάσει ότι φοβόταν και εμείς να φτιάξουμε παράλληλα τη διατροφή. Και με αυτό τον τρόπο, το υποστηρίζουμε μακροπρόθεσμα να έχει μια υγιή εντερική λειτουργεία, να μην πονάει και να μην έχουμε θέματα. 😊
Είστε στο Pinterest?
Μπορείτε να αποθηκεύσετε εδώ ⬇️ το άρθρο για να το ξαναβρείτε αργότερα!