Ιγμορίτιδα - Φυσική θεραπεία (Ομοιοπαθητική, σπιτική συνταγή κλπ.)
Σήμερα θα μιλήσουμε για την ιγμορίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται με όσο πιο φυσικό τρόπο γίνεται, χωρίς αντιβιοτικά.
(Αν προτιμάτε να δειτε το βίντεο, κάντε κλικ στην εικόνα κάτω: ⬇️)
Τι είναι η ιγμορίτιδα;
Η ιγμορίτιδα είναι, όπως λέει και η λέξη, μια φλεγμονή στα ιγμόρεια.
Η κατάληξη «-ίτιδα» σημαίνει «φλεγμονή» ή «ερεθισμός».
«Ιγμόρεια» ονομάζονται οι τρύπες που εμπεριέχονται στα κόκκαλα του κεφαλιού μας: στην άνω γνάθο, στο μέτωπο, στα πλάγια της μύτης και πίσω από αυτήν.
Η ιγμορίτιδα προκαλείται σχεδόν πάντα (9 στις 10 φορές) από ιούς και γι'αυτό και είναι πρακτικά η μεγαλύτερη ανοησία να δίνουμε κάθε φορά ένα αντιβιοτικό.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτό το θέμα αφορά γενικότερα τα μεγαλύτερα παιδιά.
Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε είναι το εξής:
Μέχρι τα 6-7 έτη, σχεδόν όλα τα παιδιά δεν έχουν καθόλου ιγμόρεια, με εξαίρεση του ιγμορείου στο μέτωπο. Όλα τα άλλα ιγμόρεια σχηματίζονται αργότερα, κατά την προεφηβεία και την εφηβεία. Τότε αρχίζουν πραγματικά και τα προβλήματα και φυσικά ισχύει το ίδιο και στους ενήλικες.
Τι μπορώ να κάνω
1. Πλύσεις για ιγμορίτιδα
Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε σε μια ιγμορίτιδα, σίγουρα… δεν είναι ευχάριστο.
Πρόκειται για πλύσεις με χαμηλή θέση του κεφαλιού.
Τι σημαίνει χαμηλή θεση; Αν κάνουμε την πλύση με το κεφάλι σε όρθια θέση με φυσιολογικό όρο ή με spray, ο ορός απλά θα πάει προς τα πίσω, θα τον καταπιώ και τελείωσε.
Εμείς όμως θέλουμε να φτάσουμε στην ουσία στους παραρρινικούς κόλπους και στα ιγμόρεια που βρίσκονται ψηλά, πάνω από τα μάτια μας.
Γι'αυτό και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξαπλώσουμε σε ένα κρεβάτι και να αφήσουμε το κεφάλι να κρέμεται προς τα πίσω στην άκρη του κρεβατιού. Το πώς γίνεται αυτό στην πράξη το βλέπετε στο βίντεο πάνω πάνω σε αυτή τη σελίδα!
Κάνουμε την πλύση όσο καλύτερα γίνεται, με όσο περισσότερο υγρό και αρκετές φορές, με αρκετή πίεση. Περιμένουμε όσο το δυνατόν παραπάνω (βασικά, όσο αντέχουμε γιατί είναι σκέτη αηδία…) ώστε να μπορέσει να δράσει ο ορός και να διαλυθούν τα φλέγματα. Μετά σηκωνόμαστε, φυσάμε την μύτη μας και κάνουμε εισπνοές.
2. Σπιτική συνταγή με λιναρόσπορο για την ιγμορίτιδα
Το δεύτερο θαυματουργό πράγμα είναι ο λιναρόσπορος. Ο λιναρόσπορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δυο διαφορετικούς τρόπους (πώς φαίνονται στην πράξη βλέπετε επίσης στο βίντεο πάνω-πάνω στη σελίδα):
α) Επίθεμα λιναρόσπορου για τα ιγμόρεια
Βράζουμε λιναρόσπορο και περιμένουμε να γίνει σαν πηχτό τζελ. Το τζελ αυτό το βάζουμε μέσα σε ένα σακουλάκια τσαγιού ή μέσα σε γάζα. Θέλουμε να ειναι ζεστά, αλλά να μην καίνε. Τα ζεστά αυτό σακουλάκια, τα ακουμπάμε στα σημεία που πονούν και τα αφήνουμε περίπου ένα 10λεπτο μέχρι πια να κρυώσουν. Αυτό μπορεί να το κάνουμε ξανά και ξανά και ξανά. Έχει πάρα πολύ καλή δράση τόσο για τον πόνο όσο και για την ενόχληση αλλά και για να διαλυθούν τα φλέγματα.
β) Λιναρόσπορος σε πόσιμη μορφή
Δεύτερη δυνατότητα είναι να έχετε κοπανιστό λιναρόσπορο και να τον πιείτε. Ιδανικά δεν τον αγοράζετε κοπανιστό γιατί ταγγίζει μάλλον γρήγορα. Αγοράστε λιναρόσπορο ολόκληρο και κόψτε τον στο μούλτι καλύτερα!
Αυτό κανονικά το κάνουμε σε μικρές ποσότητες, 1-2 φορές την ημέρα από 1-1.5 κουταλάκι του γλυκού στα παιδιά. Θεωρώ ότι είναι αρκετά δύσκολο για μικρότερα παιδιά, τα μεγαλύτερα παιδιά, ειδικά εάν υποφέρουν από ιγμορίτιδα θα συνεργαστούν πολύ καλά. Δεν έχει πολύ έντονη γεύση, μπορείτε και να τον συνδυάσετε με κάποιο άλλο τσάι και μέλι, που να αρέσει στο παιδί. Οι μεγάλοι θα πιουν 1-2 φορές την ημέρα από 1-1.5 κουτ. σούπας.
3. Αντιφλεγμονώδη
Η τρίτη λύση δεν είναι τόσο φυσική, αλλά δεν πρόκειται για αντιβιοτικό.
Τα αντιφελγμονώδη φάρμακα βοηθούν πράγματι πάρα πάρα πολύ. Αντιφλεγμονώδη όπως είναι το Voltaren, το Algofren, το Gantil ή το Ponstan (το οποίο δεν κυκλοφορεί πια σε σιρόπι αλλά μόνο σε μορφή υποθέτου).
Αυτά τα φάρμακα βοηθούν καταρχάς στο να μειωθεί ο πόνος και να μην καταλήξουμε τόσο γρήγορα σε άσκοπα αντιβιοτικά. Επίσης βοηθούν στο να πέσει το πρήξιμο και να είναι πιο αποτελεσματικά όλα τα άλλα πράγματα τα οποία κάνουμε.
Εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά και τακτικά τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αυτό που έχω δει εγώ είναι πως μειώνεται η φλεγμονή, οι υπόλοιπες εργασίες τις οποίες θα κάνουμε βοηθούν και δρουν πολύ πιο γρήγορα και αποφεύγουμε πάρα πολύ συχνά ή σχεδόν πάντα την αντιβιοτική θεραπεία.
4. Εισπνοές για ιγμορίτιδα
Πολύ χρήσιμες, παρά το ότι σχεδόν κανείς δεν τις κάνει όταν έχει ιγμορίτιδα (γιατί;; 😢), είναι οι εισπνοές με υδρατμούς και ιδανικά με υδρατμούς που περιέχουν και κάτι παραπάνω.
Αυτό μπορεί να γίνει και με πάρα πολύ απλό τρόπο, να βάλουμε δηλαδή σε μια λεκάνη ή σε έναν νιπτήρα βραστό νερό. Μέσα μπορούμε να έχουμε βάλει ευκάλυπτο. Πολλοί βάζουν Vicks ή Winter Balm. Άλλοι βάζουν ταμπλέτες τύπου Nasobol.
Σκύβουμε ή βάζουμε το παιδί να σκύψει, τοποθετούμε από πάνω μια μεγάλη πετσέτα και εισπνέουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Με αυτό το τρόπο διαλύονται πιο καλά τα φλέγματα και μπορούμε να φυσήξουμε τη μύτη και να καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό.
Μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε και έναν νεφελοποιητή, αν έχουμε. Στο νεφελοποιητή βάζουμε είτε νερό είτε φυσιολογικό ορό με πρόσθετα (σαν το Nasobol) για εισπνοές, είτε και με απλό, φυσιολογικό ορό. Καθόμαστε με τη μάσκα για ένα δεκάλεπτο με τέταρτο. Θα βοηθήσει αυτό πάρα πολύ καλά να διασπαστούν τα φλέγματα και να ανακουφιστούμε, και δεν περιέχει φάρμακο.
5. Κατάλληλη διατροφή σε περίπτωση ιγμορίτιδας
Το πέμπτο θέμα, δυστυχώς τελείως παραμελημένο, είναι η διατροφή.
Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, όσο έχουμε μια ιγμορίτιδα να προσέχουμε πάρα πολύ τη διατροφή μας και να χρησιμοποιούμε πραγματικά τις τροφές οι οποίες βοηθούν και υποστηρίζουν και όχι αυτές που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
Καλύτερο παράδειγμα: τα γαλακτοκομικά. Μπορείτε εδώ να κατεβάσετε έναν οδηγό ενισχυτικής διατροφής. Αυτός βέβαια ισχύει όχι μόνο για την ιγμορίτιδα, αλλά γενικότερα για την ψυχρή εποχή, για ιώσεις και στην πραγματικότητα για όλους εμάς που θέλουμε τα παιδιά μας να είναι υγιή. Κοιτάμε πραγματικά να τα ταΐζουμε έτσι ώστε να έχουν όσο λιγότερα προβλήματα γίνεται, αλλά ειδικά στη περίπτωση μιας σοβαρής ιγμορίτιδας είναι σημαντικό να κοιτάξουμε να μην δουλεύουμε ενάντια στον εαυτό μας και με τις τροφές.
6. Φυτικά Σιρόπια
Η επόμενη δυνατότητα είναι τα φυτικά σιρόπια ή σταγόνες, τα οποία στην ουσία δρουν με βάση τα βότανα τα οποία περιέχουν.
Τα καλύτερα παραδείγματα για την ιγμορίτιδα, η οποία εκτυλίσσεται στο άνω αναπνευστικό, είναι το Sambucol και το Septilin. Εάν μένετε εκτός Ελλάδος μπορεί να έχετε πρόσβαση και στο Sinupret το οποίο είναι ένα έτοιμο μείγμα βοτάνων ιδιαίτερα καλών ακριβώς για τα ιγμόρεια. Το Sinupret Υπάρχει σε σιρόπι και σε σταγόνες, οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερα ωραία γεύση, δουλέυουν όμως το ίδιο καλά με το σιρόπι.
7. Ομοιοπαθητική για Ιγμορίτιδα
Εδώ θα αναφερθώ στα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στην ιγμορίτιδα, εννοείται υπάρχουν και άλλα.
Στην Ομοιοπαθητική πρέπει πάντοτε, όπως γνωρίζετε, να προσέχετε να ταιριάζει το σκεύασμα στην εικόνα του ασθενούς/των συμπτωμάτων του. Δεν υπάρχει απλά ένα «ομοιοπαθητικό για ιγμορίτιδα»: ανάλογα με την εικόνα της ιγμορίτιδας και την εικόνα του ασθενούς χρησιμοποιείται κάτι τελείως διαφορετικό.
Για οικιακή χρήση προτείνουμε συνήθως την 30CH σαν δυναμοποίηση, πολύ εξοικειωμένα άτομα χρησιμοποιούν και την 200CH.
Belladonna
Το πιο κλασικό παράδειγμα: ξαφνικό ξεκίνημα ιγμορίτιδας με πολύ κόκκινο πρόσωπο, παλλόμενο πόνο κυρίως δεξιά και συνήθως και υψηλό πυρετό - εδώ δίνουμε Belladonna. Η εικόνα αυτή χαρακτηρίζεται συνήθως από ιδρώτα αρκετό και μικρή δίψα. Έχουμε βελτίωση γενικότερα του παιδιού,αλλά και των συμπτωμάτων όταν είμαστε σε ζέστη κι όταν έχουμε ζεστές κομπρέσες πάνω στο σημείο που πονάει.
Bryonia
Το δεύτερο πολύ συχνό σκέυασμα για ιγμορίτιδα είναι η Bryonia. Εδώ έχουμε επίσης ξαφνικό ξεκίνημα με πάρα πολύ ισχυρούς πόνους χαρακτηριστικά στο μέτωπο. Επίσης παρατηρούμε πως το παιδί θέλει να είναι απολύτως ακίνητο, τον ενοχλεί η παραμικρή κίνηση, είναι πολύ εκνευρισμένο, νιώθει το στόμα του ξηρό και διψάει, ζητάει συνέχεια κάτι να πιει. «Δεν θέλει τίποτα», δηλ. είναι πολύ εκνευρισμένο γενικά και ευερέθιστο. Το χαρακτηριστικό είναι πραγματικά τα παιδιά να θέλουν να μένουν ακίνητα με τα μάτια κλειστά και να μην τους πειράζει κανένας. Και όταν θέλουν κάτι, θέλουν να πιούν λίγο νερό.
Kali bichromicum
Ίσως το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε «ιγμορίτιδα», το Kali bichromicum όμως δίνεται συνήθως σε μάλλον πιο προχωρημένο στάδιο - όταν ήδη οι εκκρίσεις έχουν γίνει πρασινοκίτρινες, πράσινες, πολύ πηχτές και ελαστικές. Χαρακτηριστικά παρατηρείται πολύ εντοπισμένος πονοκέφαλος. Δηλαδή το παιδί δεν θα σας πει «Ααα πονάω παντού» αλλά «Να πονάω ακριβώς εδώ». Πολύ συχνά υπάρχει εντοπισμένος πόνος κοντά στην βάση της μύτης και πολύ συχνά έχουν χάσει και την αίσθηση της όσφρησης. Σε αυτήν την εικόνα βοηθούν πολύ οι ζεστές κομπρέσες και οι ζεστοί υδρατμοί.
Hepar sulphuris
Εδώ έχουμε ένα παιδί το οποίο είναι έντονα εκνευρισμένο και πάρα πολύ ευαίσθητο στο κρύο, θέλει συνέχεια να είναι τυλιγμένο και κουκουλωμένο με κουβέρτες, ζεστά ρούχα κλπ. Δε θέλει να ξεσκεπάζεται και δεν θέλει καθόλου το κρύο. Οι εκκρίσεις είναι μάλλον κίτρινες, μοιάζουν πολύ με πύον και μυρίζουν άσχημα. Έχουμε σε μια τέτοια περίπτωση πάντοτε βελτίωση στη ζεστασιά, όταν είναι τυλιγμένο καλά και μέσα σε ένα ζεστό μπάνιο, και επιδείνωση άπαξ και βρεθεί σε ρεύμα ή ξεσκεπάζεται το παιδί ή γενικώς κρυώνει κάπως αλλιώς.
Mercurius solubilis
Παρόμοια εικόνα με την εικόνα του Hepar sulphuris που μόλις αναφέραμε είναι η εικόνα του Mercurius solubilis, στην οποία περίπτωση έχουμε επίσης πράσινες ή κίτρινες ή κιτρινοπράσινες εκκρίσεις οι οποίες μυρίζουν άσχημα αλλά γενικότερα μυρίζει σχετικά άσχημα το παιδί. Μυρίζει δηλαδή άσχημα η αναπνοή, μερικές φορές μπορεί να μυρίζει και ο ιδρώτας του και χαρακτηριστικά παρατηρείται εφίδρωση τη νύχτα, αρκετά έντονη ακόμα κι αν δεν έχει πάρει φάρμακα, αλλά και σιελόρροια (τρέχουν δηλαδή τα σάλια). Η μύτη χαρακτηριστικά είναι πληγιασμένη με πληγιασμένα ρουθούνια, πολλές φορές και το άνω χείλος, και βλέπουμε κρούστες από μύξες να σχηματίζονται ακόμα κι αν δεν έχει πάρα πολλές εκκρίσεις. Επίσης πολύ χαρακτηριστικό για αυτήν την εικόνα είναι μια άσχημη γεύση στο στόμα. Τα μεγάλα μεγάλα παιδιά μπορεί να σας πουν ότι είναι μεταλλική η γεύση που νιώθουν αλλά αλλιώς αν σας πουν «Ααα είναι η γεύση...είναι άσχημο, κάτι μπλιαχ έχω στο στόμα», θα μας υποψίαζε για Mercurius.
Pulsatilla
Και περνάμε σε κάτι λίγο πιο χαρακτηριστικό που πιθανότατα έχετε ακούσει περισσότερο, η κλασσική Pulsatilla, η οποία χρησιμοποιείται επίσης και σε ιγμορίτιδα, εφόσον ταιριάζει η εικόνα. Εδώ κανονικά έχουμε πολλές εκκρίσεις σχετικά πηχτές, κίτρινες ή ίσως κιτρινοπράσινες. Πολύ συχνά έχουμε και βήχα με φλέγματα ή βήχα ξηρό. Επίσης πολύ συχνά μπορεί να έχουμε κίτρινες τσίμπλες που βγαίνουν από τα μάτια. Χαρακτηριστικά τα παιδιά τα οποία χρειάζονται Pulsatilla είναι γκρινιάρικα, αναζητούν πάρα πολύ έντονα την αγκαλιά και την φροντίδα και παρουσιάζουν βελτίωση σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα σχεδόν που παρατηρήσαμε μέχρι τώρα, στον καθαρό αέρα και είναι χειρότερα όταν είναι μέσα στο δωμάτιό τους που κάνει ζέστη.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω και πάλι πως η διαδικασία ΔΕΝ είναι:
«Έχω ιγμορίτιδα, πήρα μια φορά το Depon, δεν με βοήθησε το Depon, θα πάω στο γιατρό να μου γράψει μια αντιβίωση ή θα πάω στο φαρμακείο να αγοράσω ένα αντιβιοτικό.»
Έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες και πολύ αποτελεσματικές. Εφόσον τις χρησιμοποιήσουμε με υπομονή και επιμονή, έχουμε άριστες πιθανότητες να την διώξουμε.
Είναι απείρως προτιμότερο να είμαστε γενναιόδωροι με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, χρησιμοποιώντας παράλληλα τις φυσικές μεθόδους, παρά να πάρουμε 1-2 φορές ένα αδύναμο παυσίπονο και μετά να καταφύγουμε στην αντιβίωση γιατί αισθανόμαστε τον εαυτό μας σε αδιέξοδο.
Αν δεν γνωρίζετε για ποιό λόγο είναι πρωταρχικής σημασίας για την υγεία μας η αποφυγή περιττών αντιβιοτικών, διαβάστε ΕΔΩ.
Εάν ενδιαφέρεστε πιο πολύ για τα ομοιοπαθητικά και δεν ξέρετε πώς να τα χορηγήσετε μπορείτε με αυτό τον οδηγό αρχαρίων γονέων να έχετε μια πρώτη γεύση και να μπορείτε να δείτε λίγο πώς δίνονται.
Καλή επιτυχία!
Σουζάννα 🌷
Είστε στο Pinterest?
Μπορείτε να αποθηκεύσετε εδώ ⬇️ το άρθρο για να το ξαναβρείτε αργότερα!