Σκουλήκια (οξύουροι) στα κόπρανα - φυσική αντιμετώπιση
Ή μάλλον, τι θα ήθελα με απλά λόγια να ξέρει ο κάθε γονέας για τα σκουληκάκια που φέρνουν σπίτι τα παιδιά μας….
Τι είναι οι οξύουροι;
Οι οξύουροι είναι μικρά, συνήθως λευκά σκουληκάκια. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα και φτάνουν μέχρι 1.5εκ μήκος, τα αρσενικά περιορίζονται στα 3χιλιοστά μήκος. Υπάρχουν παντού στη φύση (δηλαδή: ΔΕΝ θα τους ξεφορτωθούμε ποτέ) και είναι τα συχνότερα παράσιτα που κολλούν τα παιδιά μας.
Δεν πρόκειται για κάτι το επικίνδυνο, αλλά μπορεί να γίνει πολύ, μα πάρα πολύ ενοχλητικό.
Σκουλήκια στα κόπρανα - ποιά είναι τα συμπτώματα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τους αισθάνονται καθόλου. Τα συμπτώματα ξεκινούν από λίγη φαγούρα στον ποπό μέχρι έντονη φαγούρα και πόνο στον πρωκτό, πονόκοιλους, απώλεια όρεξης αλλά μπορεί να φτάσουν μέχρι έντονα άσχημη διάθεση και μόνιμο εκνευρισμό. Επειδή για να γεννήσουν τα αυγά χρειάζονται οξυγόνο, τα θηλυκά βγαίνουν από τον πρωκτό συνήθως το βράδυ ή τη νύχτα και γεννούν εκεί, προκαλώντας συνήθως τότε την ενόχληση.
Παρένθεση: Κάτι παρηγορητικό και ενδιαφέρον σε αυτήν την υπόθεση είναι, πως η παιδική οξυουρίαση φαίνεται να συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών στο μέλλον 😮 (και σε εμένα έκανε εντύπωση!).
Πώς τους κολλάμε;
Μικροί και μεγάλοι μολυνόμαστε από χώμα ή σκόνη που περιέχει σκουλήκια ή αυγά.
Η μόλυνση διαιωνίζεται και από τα παιδιά ή εμας τους ίδιους, αν ξυστούμε στον ποπό (τα αυγά καταλήγουν κάτω από τα νύχια) και αργότερα βάλουμε τα χέρια στο στόμα
Από βρώμικα εσώρουχα ή τροφές που περιέχουν αυγά
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η πιο καλή διάγνωση γίνεται… με το μάτι: συχνά φαίνονται τα ζωντανά σκουληκάκια στα κακά των παιδιών. Δεν θέλει δίπλωμα πανεπιστημίου 😉, είναι ανοικτόχρωμα και κινούνται!
Αν δεν είμαστε σίγουροι, κολλάμε το πρωί πριν την πρώτη τουαλέτα ένα φαρδύ σελλοτέιπ στον πρωκτό του παιδιού και εξετάζεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο κάτω από το μικροσκόπιο (εκεί φαίνονται τα αυγά). Ξέρω, δεν είναι η ωραιότερη ιδέα αλλά, τελικά, δεν είναι και μεγάλη υπόθεση.
Επίσης μπορεί να γίνει και εξέταση κοπράνων, αλλά ειδικά για την οξυουρίαση θεωρείται πιο αξιόπιστη η μέθοδος του σελλοτέιπ.
Αν έχει κολλήσει το παιδί σας, συστήνω να εξεταστούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ΟΧΙ να παίρνουν πάντα όλοι «τυφλά» το φάρμακο!
Υγειινή:
Όταν κάποιος έχει σκουλήκια, το συχνότερο λάθος που βλέπω είναι πως δίνεται π.χ. ένα φάρμακο, αλλά δεν φροντίζουμε να μην ξανακολλήσει ο ασθενής ή… κολλάμε εμείς από αυτόν ΠΡΙΝ ξεφορτωθούμε τα σκουλήκια, μετά του τα ξαναδίνουμε κ.ο.κ. Πρέπει λοιπόν να πλένονται σχολαστικά με σαπούνι τα χέρια μετά την τουαλέτα, να είναι κοντά τα νύχια και να χρησιμοποιείτε βουρτσάκι νυχιών.
Πλένετε συχνά στους 60°C τα εσώρουχα, ρούχα και σεντόνια. Όταν κάνει κακά το παιδί πλένετε τον ποπό του με άφθονο ζεστό νερό. Προσοχή: αν χρησιμοποιήσετε πετσετάκι για να το στεγνώσετε, πρέπει να πηγαίνει απ’ ευθείας στα άπλυτα!
Vermox και άλλα φάρμακα
Σχεδόν πάντα χρησιμοποιείται με πολύ καλό αποτέλεσμα το Vermox σιρόπι ή το Cobantril. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σε αυτό το θέμα!
Φυσικές θεραπείες
Διατροφή που δρα ενάντια στα σκουλήκια
Αποτελεσματικά και ευεργετικά είναι σε αρκετά μεγάλες ποσότητες τα εξής:
Επίσης πολύ αντιπαθητικά για τα σκουλήκια είναι, το (ιδανικά ωμό) σκόρδο ⬆️ και τα μύρτιλλα (Heidelbeeren)⬇️. Διάβασα για μια υπέροχη δοκιμή στο Ελσίνκι που έδιναν σε παιδιά μύρτιλλα ωμά, μύρτιλλα σε μορφή κομπόστας και μαρμελάδας, και μύρτιλα σε smoothie με γάλα, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται κατά εκατοντάδες οι οξύουροι!
Matricariae discoideae flos: πρόκειται για μια ποικιλία χαμομηλιού χωρίς πέταλα, που μυρίζει σαφώς λιγότερο όμορφα και φαίνεται να την αντιπαθούν έντονα τα σκουλήκια. Δίνεται σαν τσάι θεραπευτικά αλλά και προληπτικά, χρησιμοποιώντας λακτόζη σαν γλυκαντικό (η οποία έχει και ήπια υπακτική δράση)⬇️.
Ομοιοπαθητική για σκουλήκια
Το πιο κλασικό ομοιοπαθητικό σκεύασμα είναι η Cina, για την οποία υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα. Συστήνεται η εφ’ άπαξ λήψη της σε 30CH ή 200CH, ή/και η συνεχιζόμενη λήψη σε χαμηλή δυναμοποίηση 3Χ ή 6Χ δύο φορές ημερησίως για 2-2.5 μήνες. Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα, θα χρειαστεί πλήρες ιστορικό σε επαγγελματία ομοιοπαθητικό.
Βότανα για οξυουρίαση
Τα πιο αποτελεσματικά βότανα που δίνονται για την οξυουρίαση είναι τα: Artemisia absinthium, Juglans cinerea, Thymus vulgaris και Gentiana lutea. Χρησιμοποιούνται σε μορφή μητρικού βάμματος σε ίσα μέρη, και η δοσολογία είναι συνήθως μια σταγόνα ανά έτος ηλικίας (π.χ. για ένα 5χρονο παιδί δίνουμε συνολικά 5 σταγόνες) τρεις φορές ημερησίως για περίπου 2-3 εβδομάδες. Ξανά: αν έχω π.χ. 100ml ενός μείγματος αυτών των τεσσάρων μητρικών βαμμάτων, θα χορηγήσω σε ένα 10χρονο παιδί 10 σταγόνες 3 φορές ημερησίως για 2-3 εβδομάδες.
Μπορώ να κάνω κάτι σαν Πρόληψη;;
Γενικά ΔΕΝ συστήνω να μεγαλώνουν τα παιδιά σε «γυάλα» - παίζοντας στην ύπαιθρο ή τις κούνιες, θα έρθουν σε επαφή με σκουλήκια σχεδόν αναπόφευκτα. Κατά κάποιον τρόπο είναι ένδειξη πως ζουν καλά τα παιδιά μας!
Επίσης - πολύ σημαντικό - υπάρχει ιατρική βιβλιογραφία που υποστηρίζει πως η ύπαρξη παρασίτων στο έντερο δρα προστατευτικά ενάντια στην ανάπτυξη αλλεργιών. 😇 (Δόξα τω Θεώ δηλαδή)
Πάντως αν έχετε κατοικίδια ή πολλά αδέσποτα στην περιοχή, οπωσδήποτε αξίζει να σκεφτείτε και εκείνα σαν πηγή μόλυνσης και να τα θεραπεύσετε πρώτα.
Με εξαίρεση το τσάι από Matricariae discoideae flos. που ανέφερα παραπάνω που μπορεί να δίνεται σαν τσάι προληπτικά 2-3 φορές την εβδομάδα, θεωρείται αποτελεσματική μια διατροφή πλούσια σε καρότα, μύρτιλα, σκόρδο (ιδανικά ωμό όπως π.χ. στο τζατζίκι), πράσο και κρεμμύδι. Επίσης αποτελεσματικό είναι το αγριόσκορδο (Bärlauch) αν ζείτε στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Και αν το παιδί μου κολλάει συνέχεια σκουλήκια;;
Σαφώς πιο εύκολη, σε συνδυασμό πάντα με κατάλληλη διατροφή πλούσια σε …αντισκουληκικές 😅 τροφές, είναι μια κούρα με προβιοτικά βακτήρια, όπως π.χ. τα Biokult (Α. Vogel), τα Bacteflora ή άλλα ποιοτικά προβιοτικά.
Επίσης αξίζει να φροντίζετε για ένα υγιές μικροβίωμα, που δρα προστατευτικά ειδικά στο έντερο έναντι διαφόρων εισβολέων!
Τέλος, στηρικτικά δρουν τα Eucalyptus comp. Globuli velati (τα παράγει η Wala), που μπορούν να δοθούν καθημερινά για 3-4 εβδομάδες. Αν όοολα αυτά δεν δουλέψουν, συμβουλευτείτε επαγγελματία ομοιοπαθητικό για να πάρει πλήρες ιστορικό του παιδιού σας και να σας υποδείξει κατάλληλο σκεύασμα.