Πώς διώχνουμε τα Κουνούπια (πραγματικά!)
‘Ενα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά δυστυχώς συνήθως φέρνει τα πρώτα κουνούπια!
Είναι αξιοζήλευτοι αυτοί που τα κουνούπια δεν τους τσιμπούν ή οι ίδιοι δε δείχνουν να αισθάνονται τα τσιμπήματα. Η κόρη μου κι εγώ, δυστυχώς, δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία. Ανήκουμε μάλλον στην κατηγορία «Ξυπνάμε με φαγούρα και ένα πρήξιμο σε μέγεθος κερασιού». Εξ’ ανάγκης, λοιπόν, έχω δοκιμάσει κάθε λογής μεθόδους για να γλιτώσουμε τα τσιμπήματα, αλλά και να τα αντιμετωπίσω φυσικά και αποτελεσματικά. Βασικά… έχω σχεδόν πάρει διδακτορικό σε αυτό το θέμα! 😉
Αυτά εδώ, τα γνωρίζατε για τα κουνούπια;
Υπάρχουν πάνω από 3.000 διαφορετικά είδη κουνουπιών. Ορισμένα από αυτά είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός.
Γεννούν τα αυγά τους μόνο σε επιφάνειες νερού, όπου και ξεχειμωνιάζουν. Στα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους εξακολουθούν οι νύμφες των κουνουπιών να εξαρτώνται από το νερό.
Τώρα μια μικρή έκπληξη: τα κουνούπια τρέφονται κυρίως με νέκταρ λουλουδιών και φρούτα. Μας τσιμπούν μόνο θηλυκά κουνούπια, τα οποία χρειάζονται το αίμα μας ως πηγή πρωτεΐνης για την παραγωγή αυγών. Η διάρκεια ζωής των θηλυκών κουνουπιών είναι περίπου 2 μήνες, αυτή των αρσενικών περίπου μόνο 10 ημέρες.
Τα κουνούπια μας βρίσκουν όπου κι αν είμαστε!
Έλκονται κυρίως από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στον αέρα που εκπνέουμε, απ’ τη θερμότητα και απ΄τη μυρωδιά του σώματός μας.
Αλλά και τα σκούρα χρώματα, καθώς και τα αποσμητικά και καλλυντικά αρώματα προσελκύουν επίσης τα κουνούπια.
Μύθοι γύρω από τα κουνούπια
Τα κουνούπια προσελκύονται από το φως - Όχι, μια χαρά τσιμπούν και στο σκοτάδι. Αυτό που ακολουθούν είναι η ζέστη, το διοξείδιο του άνθρακα και τα αρώματα στον αέρα.
Τα κουνούπια τσιμπούν πιο πολύ τις γυναίκες - Αυτό επίσης δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα τσιμπούν πιο πολύ τους άντρες (που μυρίζουν πιο έντονα), απλά οι άντρες αντιλαμβάνονται λιγότερο τα τσιμπήματα. Το δέρμα των γυναικών και των παιδιών είναι πιο ευαίσθητο στα τσιμπήματα.
Ο καπνός των τσιγάρων απωθεί τα κουνούπια - Αυτό είναι επίσης μύθος.
Τα κουνούπια προτιμούν συγκεκριμένους τύπους αίματος - Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, αυτό ισχύει. Για παράδειγμα, τα έντομα λέγεται ότι στοχεύουν άτομα της ομάδας αίματος 0. 😯
Πώς διώχνουμε τα κουνούπια:
Μέτρα κατά των κουνουπιών στον κήπο και στην αυλή
1. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ στάσιμο νερό στον κήπο (βάλτε πολλά μεγάλα βότσαλα στα πιατάκια των γλαστρών, μην αφήνετε νερό έξω για το κατοικίδιο, σκεπάστε τους βροχοσυλλέκτες με λεπτό δίχτυ).
2. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα ρούχα στον κήπο, καθώς όπως είπαμε τα θηλυκά κουνούπια έλκονται από τα σκούρα χρώματα.
3. Αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές. Τα κουνούπια δεν μπορούν να αντισταθούν ούτε στη μυρωδιά του ιδρώτα, ούτε στα αρώματα του εμπορίου ή στις αρωματισμένες λοσιόν.
4. Η καλέντουλα, το αρωματικό γεράνι (βλ. εικόνα πάνω), το μελισσόχορτο, ο βασιλικός, τα κρεμμύδια, η λεβάντα, το catnip (στα ελληνικά γλήχωμα ή μαγιοβότανο), το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο και άλλα αρωματικά φυτά στον κήπο κρατούν τα κουνούπια σε απόσταση. Κοιτάξτε να τα έχετε κυρίως κοντά στο μέρος που κάθεστε και κοντά σε πόρτες και παράθυρα του σπιτιού.
5. Όταν ψήνετε στη σχάρα, μερικά κλαδάκια δεντρολίβανου ή φασκόμηλου στα κάρβουνα κρατούν τα κουνούπια μακριά.
6. Εάν έχετε λεβάντα στον κήπο σας, τρίψτε μερικά άνθη επάνω σας. Το αιθέριο έλαιο που θα βγει, θα λειτουργήσει σαν ένα πολύ καλό φυσικό αντικουνουπικό.
8. Τα αρωματικά κεριά Citronella είναι ελάχιστα χρήσιμα σε εξωτερικούς χώρους επειδή το άρωμα εξατμίζεται γρήγορα.
Πώς διώχνουμε τα κουνούπια μέσα στο σπίτι (με φυσικό τρόπο)
Εδώ διευκρινίζω: αν είχαμε μόνο 1-2 μήνες το χρόνο κουνούπια, μπορεί να έβαζα και ταμπλέτες ή απωθητικό υγρό. Η κουνουπο-σεζόν στο σπίτι μας στην Ελλάδα είναι πολύμηνη, και δεν είμαστε διατεθειμένοι να εισπνέουμε περμεθρίνη ή παρόμοια χημικά συνέχεια.
Οι σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες κρατούν πολλούς από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες έξω από το σπίτι. Έχουμε εγκαταστήσει ρομαντικές box κουνουπιέρες πάνω από ΟΛΑ τα κρεβάτια (βλέπε εικόνα πιο πάνω), εννοείται στο κρεβάτι του γιου μας δεν είναι στολισμένη όπως στης μικρής. 😅
Οι κρέμες ή τα σπρέι με Citronella κρατούν τα κουνούπια μακριά για περίπου 2 ώρες, μετά πρέπει να ξαναβάζουμε. Αν χρησιμοποιείτε και έχετε αιθέρια έλαια, η πιο αποτελεσματική μέθοδος για ένα δωμάτιο είναι η χρήση μερικών σταγόνων αιθέριου ελαίου σιτρονέλλας σε μια συσκευή (diffuser, oil burner κλπ.). Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αιθέρια έλαια από άλλα φυτά όπως λεβάντα, μαύρο κύμινο, tea tree (τεϊόδεντρο) ή μελισσόχορτο.
Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα αντικουνουπικό σπρέι με Citronella. Χρειάζεστε:
Ένα μπουκάλι σπρέι των 100ml
40ml οινόπνευμα (τουλάχιστον 40%)
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο Citronella
60ml βρασμένο νερό
Τα προσθέτετε με τη σειρά στο μπουκαλάκι και είστε έτοιμοι!
Ο χυμός λεμονιού ή το μηλόξυδο μπορούν, σε αντίθεση με το αιθέριο έλαιο λεμονιού, να εφαρμοστούν απευθείας πάνω στο ευαίσθητο παιδικό δέρμα και αποδεικνύονται συχνά αποτελεσματικά.
Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι από τα λίγα που η επαφή τους δεν καίει το δέρμα και τα κουνούπια δείχνουν να μην το συμπαθούν καθόλου. Αν δε θέλετε να ρίξετε μια δυο σταγόνες απευθείας στο δέρμα σας, μπορείτε να ρίξετε στα ρούχα ή στο μαξιλάρι σας. Το άρωμα της λεβάντας θεωρείται μάλιστα χαλαρωτικό και θα σας βοηθήσει και να κοιμηθείτε.
Η ηλεκτρική ρακέτα είναι μια μεγάλη εφεύρεση! Υπήρχαν εποχές που κυνηγούσα τα κουνούπια με μια διπλωμένη εφημερίδα. Αυτό όμως διαρκούσε ατελείωτα και συχνά κατέληγα με μια κηλίδα αίματος στον τοίχο ή στον καναπέ.
Όταν τίποτα άλλο δε βοηθά…
Αυτοσχέδια παγίδα κουνουπιών -Μπορείτε να δείτε στην παραπάνω εικόνα ό,τι χρειάζεστε για μια εύκολη και φθηνή παγίδα για κουνούπια. ΔΕΝ ισχυρίζομαι προς Θεού πως είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά αν βρίσκεται σε σκιερό απάνεμο μέρος, κάποια θα παγιδευτούν μέσα.
Κόψτε στη μέση το πλαστικό μπουκάλι.
Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό με 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη.
Ρίξτε το μείγμα στο μπουκάλι και αφήστε το να κρυώσει.
Ανακατέψτε 1g ξηρής μαγιάς με το διάλυμα της ζάχαρης.
Τοποθετήστε το πάνω μέρος της φιάλης αναποδογυρισμένο στο κάτω μέρος και στερεώστε το με κολλητική ταινία.
Όπως είπαμε, τα κουνούπια έλκονται από σκούρα χρώματα. Μπορείτε να τυλίξετε το μπουκάλι με μαύρο χαρτί, αυτό βοηθά.
Η μαγιά αντιδρά με τη ζάχαρη και αυτό παράγει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο προσελκύει τα κουνούπια. Πέφτουν στην παγίδα και κολλάνε στο νερό. Η παγίδα παράγει για 1-2 εβδομάδες διοξειδίο του άνθρακα, μετά απο αυτό το διάστημα το περιεχόμενο πρέπει να ανανεωθεί. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό, γιατί τότε σκοτώνετε το μύκητα της μαγιάς.
Η καλύτερη παγίδα για κουνούπια είναι όμως αυτή εδώ ⬇️
Τονίζω προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η παγίδα αυτή είναι ΑΚΡΙΒΗ αλλά πολύ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ λύση (κόστισε στη βερσιόν που την αγοράσαμε περ. 250 ευρώ), την έχουμε εδώ και 6 χρόνια σε λειτουργία και πιάνει πολλές, πολλές χιλιάδες κουνούπια κάθε χρόνο. Ουσιαστικά βοηθά και τους γείτονές μας, όχι μόνο εμάς. Σημασία έχει να λειτουργούμε την παγίδα ήδη όταν εμφανιστούν τα πρώτα-πρώτα κουνούπια, ώστε να μειώνεται αμέσως ο πληθυσμός πριν πολλαπλασιαστούν μέσα στο καλοκαίρι και γίνουν απόλυτα ανυπόφορα.
Οι παγίδες κουνουπιών με δόλωμα χρησιμοποιούνται με ειδικό δόλωμα με ανθρώπινη οσμή και έχουν συχνά επίσης ξεχωριστή σύνδεση για μια μπουκάλα διοξειδίου του άνθρακα για να προσελκύσουν πολλά κουνούπια.
Τα κουνούπια προσελκύονται και απορροφούνται στην παγίδα από ένα σχεδόν αθόρυβο ανεμιστηράκι.
Το ξαναλέω, το σύστημα είναι πολύ αποτελεσματικό, αλλά δυστυχώς όχι φθηνό. Ανάλογα με το πόσο ταλαιπωρείται ο καθένας, πρέπει να αποφασίσει μόνος του αν η αγορά αξίζει τον κόπο. Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά δεν το μετανιώνω καθόλου. Δεν αγοράζω πολλά ρούχα ή παπούτσια ή ένας-Θεός-ξέρει-τι, αλλά θα έκανα τα πάντα για να μην έχω κουνούπια στο σπίτι. Αγαπώ την παγίδα μας!! 😍
Φυσική αντιμετώπιση των τσιμπημάτων
Παρ' όλα τα μέτρα, φυσικά και πάλι μας τσιμπούν κάποια κουνούπια. Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές θεραπείες για τα τσιμπήματα - ΔΕΝ είναι η Fucicort η μοναδική επιλογή.
1. Αμέσως μετά το τσίμπημα, μπορείτε να πατήσετε έναν υγρό κύβο ζάχαρης στην πληγείσα περιοχή.
2. Στην εξοχή βρίσκετε παντού πεντάνευρο (Plantago). Μπορείτε να τρίψετε τα φύλλα του δημιουργώντας ένα πολτό και να το εφαρμόσετε στο τσούξιμο ανακουφίζοντας έτσι τον κνησμό. Ο βασιλικός, η αλόη ή το φασκόμηλο από τον κήπο χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο.
3. Εάν έχετε αλόη στον κήπο σας, κόψτε προσεκτικά ένα φύλλο, και αλείψτε το εσωτερικό τζελ πάνω στο δέρμα σας. Η αλόη ανακουφίζει άμεσα από τον κνησμό και είναι και εκπλητικό ενυδατικό, οπότε το δέρμα σας θα το ευχαριστηθεί διπλά.
4. Σε αυτό το βίντεο σας δίνω συμβουλές για το πότε η χρήση ενός ομοιοπαθητικού είναι κατάλληλη για την περίσταση!
5. Μπορείτε επίσης να αναμείξετε μαγειρική σόδα με χλιαρό νερό και να την εφαρμόσετε στο τσίμπημα. Αυτό έχει αποσυμφορητικό αποτέλεσμα και καταπραΰνει την αίσθηση κνησμού.
Το πρήξιμο μετά το τσίμπημα των κουνουπιών είναι μια αλλεργική αντίδραση στις πρωτεΐνες στο σάλιο των κουνουπιών. Αυτές οι πρωτεΐνες λέγεται ότι γίνονται αβλαβείς με τα μικρές συσκευές Bite away - σας δείχνω τη δική μας στην εικόνα κάτω ⬇️, και βλέπετε τη μικρή πλακέτα που θερμαίνεται στους 50 βαθμούς περίπου για λίγα δευτερόλεπτα.
Στην ουσία η υψηλή αυτή θερμοκρασία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κροκιδώνει (κάνει «ομελέτα») τις πρωτεΐνες που αλλιώς-πώς θα προκαλούσαν την έντονη αλλεργική αντίδραση.
Τα Bite away (δεν έχω ιδέα πώς τα λένε στα Ελληνικά) λειτουργούν καλύτερα όταν χρησιμοποιούνται αμέσως ή τουλάχιστον σύντομα μετά το τσίμπημα, για να αποφευχθεί η τοπική αντίδραση του σώματός μας.
Είναι πράγματι αποτελεσματικά, αλλά πονούν αρκετά εκείνη την ώρα (για περίπου 10 δευτερόλεπτα παίρνω μια βαθιά ανάσα). Αν προλάβω και το χρησιμοποιήσω αμέσως 3-4 φορές στο τσίμπημα, συχνά δεν εμφανίζεται καν πρήξιμο στη συνέχεια.
Και παρεμπιπτόντως - το ξύσιμο εννοείται κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα, ακόμα κι αν η φαγούρα είναι τόσο έντονη που δεν μπορείτε να αντισταθείτε ... Το ξύσιμο οδηγεί σε ισχυρότερη φλεγμονώδη αντίδραση και πρήξιμο.
Από ότι βλέπετε, έχω εντρυφήσει στο θέμα των κουνουπιών… 😄, αλλά τουλάχιστον για εμάς προσωπικά άξιζε τον κόπο και χαιρόμαστε το καλοκαίρι πολύ περισσότερο με πλέον ελάχιστα κουνούπια!