Ολιστική Παιδίατρος - Ανοσολόγος, Ομοιοπαθητική για παιδιά, Βελονισμός

View Original

Ομοιοπαθητικά στα παιδιά - Πώς τα δίνω;

Στο άρθρο αυτό απαντώ τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε σε σχέση με την Ομοιοπαθητική - έχει σημασία να μην υπάρχουν απορίες και φόβοι!

Τι είναι η Ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική είναι μία επιστήμη που βασίζεται στον Νόμο των Ομοίων του Ιπποκράτη, και αναπτύχθηκε περαιτέρω από τον Samuel Hahnemann.

Τα σκευάσματα παράγονται από φυσικές πρώτες ύλες, συνήθως φυτά και ορυκτά, τα οποία αραιώνονται και ανακινούνται. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται δυναμοποίηση.

Η Ομοιοπαθητική εφαρμόζεται με ασφάλεια από την βρεφική μέχρι και την τρίτη ηλικία.

Το ομοιοπαθητικό σκεύασμα δίνει ένα έναυσμα στο σώμα μας που το βοηθά να διορθώσει το ίδιο τα προβλήματα και συμπτώματά του. Ενεργοποιεί δηλαδή διαδικασίες αυτορύθμισης και αυτοΐασης.

Το βασικότερο στοιχείο της Ομοιοπαθητικής είναι η εξατομίκευση της θεραπείας, δηλαδή δεν κοιτάμε απλά ένα σύμπτωμα (πονόλαιμος) αλλά ολόκληρο τον άνθρωπο που έχει πονόλαιμο.

Ξεκινώντας ένα άτομο την Ομοιοπαθητική ο θεράπων ιατρός αντιμετωπίζει τον ασθενή ως ένα ευρύτερο σύνολο και το ιατρικό ιστορικό του μελετάται σε βάθος. Η συλλογή προσωπικών στοιχείων του ασθενούς, πληροφορίες για την καθημερινότητά του και τις συνήθειες του, μαζί με το ιατρικό του ιστορικό, τόσο σε ατομικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο ορίζουν τις επιλογές των καταλληλότερων ομοιοπαθητικών φαρμάκων ως βάση της θεραπευτική αγωγής.

Από τι ηλικία μπορώ να δώσω ομοιοπαθητικά;

Η Ομοιοπαθητική δεν έχει ηλικιακά όρια, τα ομοιοπαθητικά δίνονται από τη γέννηση μέχρι τα βαθιά γεράματα. Σημασία δεν έχει η ηλικία αλλά το πρόβλημα και ο συνδυασμός των συμπτωμάτων του ατόμου.

Με άλλα λόγια, αν κάποιος έχει βήχα με χαρακτηριστικά Bryonia, δεν έχει καμία σημασία αν είναι 2 ετών, 22 ή 72 ετών: η Bryonia θα βοηθήσει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Φυσικά υπάρχουν σκευάσματα που χρησιμοποιούνται συχνότερα σε βρέφη και μικρά παιδιά (π.χ. Chamomilla), και άλλα σκευάσματα που βλέπουμε πολύ συχνότερα στους ενήλικες (π.χ. Sepia). Αλλά αυτό που προέχει είναι πάντα η εικόνα του ασθενούς και το σκεύασμα που προσεγγίζει καλύτερα την εικόνα αυτή.


Αλλάζει η δοσολογία ενός ομοιοπαθητικού ανάλογα με την ηλικία;

‘Οχι.

Ξέρω πως αυτό ακούγεται (πολύ) παράξενο, γιατί έχουμε συνηθίσει στο να δοσολογούμε τα κλασικά φάρμακα ανάλογα με το σωματικό ΄βάρος ή την ηλικία.

Αλλά: στην Ομοιοπαθητική ο αριθμός των σφαιριδίων που παίρνει κανείς είναι δευτερεύων, αφού παίζει σημαντικότερο ρόλο η επιλογή του σκευάσματος και της δυναμοποίησης.

Η ποσότητα των σφαιριδίων ή της σκόνης είναι στην ουσία πρακτικά αδιάφορη, πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει η επιλογή του σκευάσματος (που είναι και το πιο δύσκολο) και της δυναμοποίησης.

Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν δρουν βιοχημικά, όπως τα κλασικά φάρμακα ή τα βότανα. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα λειτουργούν μεταφέροντας μια σύνθετη πληροφορία στο σώμα, και δεν έχει σημασία πόσες φορές μεταφέρεται η πληροφορία, η πληροφορία είναι πάντα η ίδια.

Δεν έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία αν δώσω 5 ή 15 σφαιρίδια όλα μαζί, και στις δύο περιπτώσεις έχω δώσει μία δόση. Φανταστείτε το σαν μια επαγγελματική κάρτα με τα στοιχεία μου: είτε σας δώσω μία κάρτα μου είτε 15, την ίδια πληροφορία παίρνετε. 🙂

Ο ίδιος ο Hahnemann (ιδρυτής της μοντέρνας Ομοιοπαθητικής) έδινε ένα (1!!!!) και μοναδικό μικρό σφαιρίδιο σαν δόση, αλλά τα έφτιαχνε όλα με το χέρι.

Τώρα πια φτιάχνονται σε στυλ βιοτεχνίας, οπότε σαν μία δόση συστήνουμε 3-5 σφαιρίδια - τα μετράμε απ' ευθείας στο καπάκι του φιαλιδίου, αν έχετε φιαλίδια. Αν πέσουν λίγα παραπάνω, δεν έχει σημασία. Συνεχίζει να είναι μία δόση.


Πώς δίνω ακριβώς ένα ομοιοπαθητικό;

Ένα γεμάτο φιαλίδιο περιέχει δεκάδες δόσεις. Και μια κάψουλα, όπως τις βρίσκετε στην Ελλάδα, περιέχει ουσιαστικά πολλές δόσεις, αν καταφέρετε να την μοιράσετε. Για ευκολία βέβαια και για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις, λένε πολλοί συνάδελφοι: 1 δόση = 1 κάψουλα.

Για μια δόση δίνετε λοιπόν συνήθως 3-5 σφαιρίδια (globules/granules/globuli).

Ιδανικά δεν πρέπει να αγγίξετε τα σφαιρίδια με τα χέρια ούτε με μεταλλικό αντικείμενο. Τα δίνετε με πλαστικό κουταλάκι ή απ’ ευθείας από το πλαστικό καπάκι του φιαλιδίου:

Για ευκολία οι περισσότεροι μετρούν τα σφαιρίδια στο καπάκι του φιαλιδίου, και τα ρίχνουν απευθείας από το καπάκι στο στόμα, αν γίνεται κάτω από τη γλώσσα.

Τα ομοιοπαθητικά τα παίρνουμε ιδανικά σε «ουδέτερο» στοματικό περιβάλλον, δεν τρώμε/πίνουμε/βουρτσίζουμε δόντια για 15-20’ πριν και μετά τη χορήγηση.


Θέλω να μάθω περισσότερα…

Βεβαίως! Μπορείς π.χ. για μια πρώτη γεύση να κατεβάσεις ΕΔΩ τον δωρεάν μίνι-Οδηγό Ομοιοπαθητικής.

Αν θέλεις να μάθεις να επιλέγεις εσύ τα πρώτα σκευάσματα με ασφάλεια, μπορείς αποκτήσεις ΕΔΩ το e-book «Πρακτική Ομοιοπαθητική για Παιδιά», αξίζει να δεις το βίντεο προσεκτικά για να ξέρεις πώς λειτουργεί:

Απευθύνεται σε αρχάριους γονείς, που θέλουν να έχουν έναν πρακτικό Οδηγό για την καθημερινότητα, ώστε να μπορέσουν να επιλέξουν σκεύασμα εύκολα και γρήγορα για απλές καθημερινές ασθένειες, τραύματα, μικροπροβλήματα κλπ κλπ. Από το Άγχος μέχρι την Ωτίτιδα!


Τώρα, αν θέλεις το φυσικό βιβλίο, μπορείς να το παραγγείλεις στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου ή να το βρεις στο Public, στον Ιανό, την Πρωτοπορία, στην Πολιτεία, όπως και απ’ ευθείας στον εκδοτικό οίκο εδώ.


Τι είναι η δυναμοποίηση και ποια να επιλέξω;

Η δυναμοποίηση μας δείχνει πόσες φορές έχει αραιωθεί η δραστική ουσία του σκευάσματος. Στην παρασκευή των ομοιοπαθητικών η αρχική ουσία δίνει πολλές διαφορετικές δυναμοποιήσεις με αραίωση και κρούση. Οι αριθμοί και τα γράμματα αυτό δείχνουν. Tο «παράδοξο» είναι πως όσο πιο αραιωμένη είναι η ουσία, τόσο πιο υψηλή η δυναμοποίηση και τόσο πιο δραστικό το σκεύασμα ειδικά στο συναισθηματικό επίπεδο:

Όσο πιο αραιωμένο, δηλαδή πιο δυναμοποιημένο είναι ένα σκεύασμα, τόσο πιο ισχυρό είναι. Κατά συνέπεια, ένα σκεύασμα σε 30CH είναι πιο ισχυρό από ένα αντίστοιχο σε 12CH.

Οι χαμηλές δυναμοποιήσεις είναι οι 3Χ, 6Χ, 12Χ (σε άλλες χώρες αντίστοιχα D3, D6, D12): είναι ήπιες δυναμοποιήσεις και δίνονται κανονικά 3 φορές την ημέρα. Χρησιμοποιούνται πάρα πολύ ευρέως στο σπίτι από μη επαγγελματίες, και δρουν σχεδόν μόνο στο σωματικό επίπεδο.

Οι υψηλές δυναμοποιήσεις είναι οι 12CH, 30CH, 200CH, 1000CH (1M), 10000CH (10M). Για οικιακή χρήση επιλέγουμε την 30CH ή (το πολύ!!) την 200CH. Τα Μ είναι πολύ πιο ισχυρά και δεν συστήνω τη χρήση τους χωρίς καθοδήγηση από επαγγελματία ομοιοπαθητικό.


Τα pills έχουν διαφορετική δοσολογία;

Αν είναι πολύ μεγάλα τα pills και έχουν γίνει στο χέρι, μπορεί ο κατασκευαστής να συστήνει μόνο ΄1 ή 2 pills. Αλλιώς, δίνουμε κανονικά 3-5 pills.


Σε μωρά υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος χορήγησης;

Μπορούμε να προσθέσουμε το σκεύασμα στο πλαστικό του ποτήρι ή μπουκάλι και να το αραιώσουμε σε καθαρό νερό. Ιδανικά ανακατεύουμε με πλαστικό κουτάλι ή περιμένουμε μέχρι να διαλυθούν μέσα στο μπουκάλι κουνώντας το ελαφρά. Δίνουμε στο παιδί να πιει νερό, δεν έχει σημασία πόσο θα πιει.

Όσες φορές πιει από αυτό το νερό, θεωρείται από μία δόση.

Κάθε φορά προτού δώσουμε το νερό το χτυπάμε 1-2 φορές , όπως θα χτυπούσαμε τον καφέ σε shaker για να ενεργοποιήσουμε και πάλι το σκεύασμα.


Μια άλλη εναλλακτική στα μικρά παιδιά, αν μας έχει δοθεί ομοιοπαθητικό σε υγρή μορφή, είναι η χορήγηση σε έναν κύβο ζάχαρης. Δεν χρησιμοποιείται συχνά αυτή η μέθοδος, συνήθως αγαπούν πολύ τα σφαιρίδια για την υπόγλυκη γεύση τους και τα παίρνουν εύκολα.


Έχω ακούσει πως παίζει ρόλο ο χαρακτήρας του παιδιού, πως δεν μπορώ να επιλέξω εγώ μόνη μου το σωστό φάρμακο.

Σωστά, για σύνθετα και χρόνια προβλήματα χρειάζεται να συμβουλευτείτε επαγγελματία ομοιοπαθητικό, που θα σας πα΄ρει λεπτομερές ιστορικό και θα ψάξει το σκεύασμα ανάμεσα σε χιλιάδες.

Για κάποιες «εύκολες» καθημερινές παθήσεις όμως μπορούμε να συμβουλευτούμε ένα απλό βιβλίο-οδηγό όπως τον «Πρακτική Ομοιοπαθητική για Παιδιά».

Διαβάζοντας τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο σκεύασμα, αλλά τυχαίνει κάποιες φορές να μην ταιριάζει κανένα στην εικόνα του παιδιού. Με τη βοήθεια ενός καλού επαγγελματία ομοιοπαθητικού θα γνωρίζαμε από πριν το «ιδιοσυγκρασιακό» σκεύασμα του παιδιού και η επιλογή σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πιο εύκολη.


Αν δεν ταιριάζει κανένα σκεύασμα ακριβώς στην εικόνα του παιδιού τι κάνω;

Ξεκινάς με αυτό που ταιριάζει περισσότερο.

Αν δεις βελτίωση σημαίνει πως το πέτυχες! Δε χρειάζεται να ξαναδώσεις δόση εφόσον διατηρείται η βελτιωμένη εικόνα. Καλό είναι να κρατάς και σημειώσεις σε ένα τετράδιο με τις επιτυχίες σου, ώστε την επόμενη φορά να είναι πιο εύκολη η επιλογή. Συχνά ανακαλύπτουν έτσι οι γονείς «τυχαία» το ιδιοσυγκρασιακό του παιδιού τους.


Και αν επιλέξω λάθος σκεύασμα; Δεν υπάρχει ο κίνδυνος να κάνω κακό;

Για να κάνει κανείς κακό θα πρέπει να δίνει για μεγάλο διάστημα ξανά και ξανά και ξανά το λάθος σκεύασμα.

Στα καθημερινά περιστατικά και εφόσον δεν χρησιμοποιείτε απερίσκεπτα υψηλές δυναμοποιήσεις, δεν δημιουργείται θέμα. Απλά το σκεύασμα δεν εναρμονίζεται με το παιδί, και δεν υπάρχει καμία βελτίωση.

Αν, λοιπόν, δε δεις βελτίωση έπειτα από 1-2 δόσεις, περνάς στο επόμενο πιο κοντινό στην εικόνα που περιγράφεται, ή αν δεν ταιριάζει κανένα, αντιμετωπίζεις το πρόβλημα με ένα φυτικό φάρμακο, με βεντούζες, με ένα κλασικό φάρμακο κλπ.

Έχει σημασία να μην «κολλάμε» υποχρεωτικά στην ομοιοπαθητική, αλλά να έχουμε στη διάθεσή μας διάφορα εργαλεία που μπορούμε να επιστρατεύσουμε ανάλογα με την περίσταση.


Πόσο συχνά δίνω το ομοιοπαθητικό;

1. Οξύ πρόβλημα (πχ πυρετός σε ξαφνικό κρυολόγημα με βήχα, φτέρνισμα κλπ): χορήγηση αρχικά κάθε 30-60 λεπτά, ίσως 2-3 δόσεις, μετά παρατήρηση. Σε βελτίωση της κλινικής κατάστασης (παιδί πιο ήρεμο, κοιμάται καλύτερα κλπ) σταματάμε τη χορήγηση. Αν δεν αλλάξει κάτι, αξιολογείτε ξανά και προσπαθείτε με άλλο σκεύασμα.

2. Υπέρ-οξύ πρόβλημα (τρελός πόνος στο αυτί): χορήγηση κάθε 10-20 λεπτά αρχικά, μέχρι 4-5 δόσεις. Ξανά, στη βελτίωση (υποχωρεί ο πόνος) σταματάμε να χορηγούμε. Ξαναχορηγούμε αν επιστρέψει ο πόνος ή ξανά αυξηθεί.

3. Χρόνιο πρόβλημα: εδώ συχνά χρειάζεστε ούτως ή άλλως επαγγελματία, αλλά αν έχετε θέμα που καλύπτεται στο βιβλίο δίνετε το σκεύασμα π.χ. 1-2 φορές το μήνα και παρατηρείτε για πόσο δρα το σκεύασμα. Αν μικραίνουν τα διαστήματα δράσης, τότε συνήθως ανεβαίνετε στη δυναμοποίηση σύμφωνα με τη σκάλα του Κent (30CH-200CH-1M-10M) Αυτό συνήθως το κάνετε με συνοδεία επαγγελματία, αλλά γνωρίζω και 2-3 πολύ διαβασμένες μαμάδες που το κάνουν μόνες.


Πόσα γνωρίζουμε όμως για την προέλευση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων; Είναι πράγματι ασφαλή;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα προέρχονται κυρίως από φυσικές πρώτες ύλες, δηλαδή φυτικές, ζωικές, ανόργανες ενώσεις και διάφορα μέταλλα.

Τονίζω σε αυτό το σημείο πως ορισμένες από αυτές τις πρώτες ύλες είναι τοξικές.

Καλύτερο παράδειγμα: η Belladonna, που ουσιαστικά είναι ένα φυτικό δηλητήριο αν δοθεί χωρίς να αραιωθεί, και προφανώς δεν θα μας περνούσε από το μυαλο΄ να το βάλουμε έτσι όπως είναι στο στόμα μας, πόσο μάλλον να τη δώσουμε στο παιδί ή στο μωρό μας. Σε ομοιοπαθητική μορφή όμως, μια σταγόνα Belladonna έχει αραιωθεί 1:100 για να δημιουργηθεί η 1CH, μετά ξανά αραιώνεται 1:100 για να δημιουργηθεί η 2CH (ήδη εδώ έχουμε δηλαδή αραίωση 1:10000), μετά ξανά 1:100 για να δημιουργηθεί η 3CH (δηλαδή η 3CH έχει αραιωθεί 1:1000000) κ.ο.κ. Η 30CH και η 200CH αν έχουν φτιαχτεί σωστά, είναι απολύτως ασφαλείς.

Προσέχουμε πάντα να παίρνουμε τα ομοιοπαθητικά μας από καλές πηγές και σωστούς κατασκευαστές, ποτέ στο «άσχετο»! Στο παρελθόν έχουν στις ΗΠΑ υπάρξει σοβαρότατα περιστατικά δηλητηρίασης με υποτιθέμενα ομοιοπαθητικά που έφτιαχναν άσχετοι στα γκαράζ τους.

Στην Ελλάδα επισκέφτηκα κάποτε τα Εργαστήρια Κορρέ στα Οινόφυτα, όταν σκεπτόμασταν να δημιουργήσουμε μια ομοιοπαθητική κασετίνα (τώρα πλέον τις διαθέτουν τα Φαρμακεία Γιαγιάκου στην Αθήνα και συνεχίζουν να παίρνουν τα σκευάσματα απ’ ευθείας από τα Εργαστήρια Κορρέ).

Πήγα στο εργαστήριο γιατί ήθελα να δω με τα μάτια μου την παραγωγή και τη διαδικασία της δυναμοποίησης, και ειλικρινά εντυπωσιάστηκα από την καθαρότητα και την επιμέλεια που έδειχναν στα πρωτο΄κολλα, αξίζει να τους επισκεφτείτε αν περάσετε από εκεί!

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θεωρούνται εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά και μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια σε εγκύους και βρέφη.


Το παιδί μου έχει έλλειψη ενζύμου G6PD. Μπορώ να δώσω ομοιοπαθητικά;

Ναι. Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν περιέχουν ουσίες που δημιουργούν πρόβλημα στα παιδιά με έλλειψη G6PD. Μάλιστα η καμφορά, που θεωρείται επικίνδυνη για αυτά τα παιδιά, είναι επίσης ασύμβατη με την ομοιοπαθητική.


Υπάρχει κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε όταν ακολουθούμε ομοιοπαθητική αγωγή; Τελικά επιτρέπεται ο καφές, ο δυόσμος, η σοκολάτα στην Ομοιοπαθητική;

Ναι, σωστά, μιλάμε εδώ για τρόφιμα ή σκευάσματα ή βότανα που αντιδοτούν τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα.

Το καλύτερο παράδειγμα είναι φυσικά ο καφές, που αντιδοτεί τα ομοιοπαθητικά σε περίπου 1 στους 3 ασθενείς. Οπότε, αφού κάνουμε όλον αυτόν τον κόπο για μια θεραπεία, οι περισσότεροι θεραπευτές συστήνουν να μην πίνουμε καφέ και επίσης να μην πίνουμε μαύρο τσάι επειδή επίσης περιέχει τεΐνη, δηλαδή καφεΐνη. Αποφεύγουμε και όλα τα ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη.

Η καμφορά, ο δυόσμος και η μέντα ως βότανα επίσης αντιδοτούν συχνά τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, καθώς και οι περισσότερες οδοντόκρεμες που περιέχουν με΄ντα. Ζητάμε λοιπόν μια οδοντόκρεμα συμβατή με ομοιοπαθητική θεραπεία. Σε αυτή τη σελίδα ΕΔΩ μπορείτε να δείτε ποιες οδοντόκρεμες παίρνουμε εμείς (πρέπει να σκρολάρετε αρκετά προς τα κάτω).

Καλό θα ήταν, την περίοδο που βρισκόμαστε σε ομοιοπαθητική αγωγή να αποφεύγουμε εφόσον γίνεται κάποια άλλα φάρμακα, όπως είναι τα αντιβιοτικά και η κορτιζόνη. Το πρόβλημα δεν είναι στα φάρμακα, αυτά συνεχίζουν και δρουν κανονικά. Τα ομοιοπαθητικά όμως συχνά δεν δρουν παράλληλα με π.χ. θεραπεία με κορτιζόνη.

Τέλος, θέλω να πω το εξής: υπάρχουν πολλές διαφορετικές σχολές ομοιοπαθητικής. Ορισμένες δεν απαγορεύουν απολύτως τίποτα, άλλες συστήνουν μέχρι και την αποφυγή σοκολάτας και μπαχαρικών στη διατροφή μας. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, σημασία έχει η κάθε μέθοδος να εφαρμόζεται σωστά και, κυρίως, να έχει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.


Κλείνοντας εδώ, ας συνοψίσουμε τα εξής: 👩🏼‍🏫

  • Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι πολύ, πολύ, πολύ ασφαλή

  • Μπορούν να ληφθούν από όλες τις ηλικιακές ομάδες και για καθημερινά αλλά και για πολύ σύνθετα και χρόνια προβλήματα

  • Καθημερινά προβλήματα μπορείτε να αντιμετωπίζετε με τη βοήθεια ενός Οδηγού, για χρόνια και σύνθετα προβλήματα συμβουλευτείτε επαγγελματία ομοιοπαθητικό

Εύχομαι καλή αρχή και πολλές επιτυχίες!! 🌷

Είστε στο Pinterest? Εδώ μπορείτε να αποθηκεύσετε το άρθρο για αργότερα! ⬇️