Ενίσχυση ανοσοποιητικού για παιδιά

Enisxysh-ygeias-paidia-epistrofi-sxoleia.png

Μια συχνή ερώτηση που ακούω είναι:

«ΠΩΣ μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό του παιδιού μου;

Tι είναι καλύτερο; Βιταμίνες; Υπερτροφές; Σπόροι τσία; Πρωτόγαλα; Χυμός αλόης; Προβιοτικά; Βιταμίνη C; Βιταμίνη D; Ιπποφαές; Ποιας εταιρείας;».

Πιθανότατα ο καθένας από μας γνωρίζει κάποιον που λέει «Από τότε που ξεκινήσαμε να δίνουμε ….. (συμπληρώστε εδώ ότι θέλετε), σωθήκαμε!». Δεν είμαι προφήτης λοιπόν, είναι πιθανό και το δικό σας παιδί να ανήκει στην ομάδα ανθρώπων που θα έχουν όφελος από ένα ή περισσότερα από τα συμπληρώματα διατροφής που αναφέραμε. Αλλά είμαι πεπεισμένοι πως οι υπεραιωνόβιοι στην Ικαρία ή στην Οκινάβα δεν έφαγαν ποτέ στη ζωή τους σπόρους τσία 😉. Αν θέλετε να δείτε τα (λίγα) συμπληρώματα κλπ. που συστήνω χρησιμοποιείτε για να βοηθάτε το παιδί κατά καιρούς, ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ.

Πάντως καταλαβαίνω πως, ειδικά σε εποχές που ξεκινούν τα σχολεία μετά από διακοπές, είναι ψηλά στη λίστα η ανάγκη των γονέων να ενισχύσουν το παιδί τους ώστε να αρρωσταίνει λιγότερο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν κατ’ αρχήν με πράγματα που δεν κοστίζουν τίποτα - οι γονείς που με ξέρουν, έχουν ακούσει για τις 9 Χρυσές Εντολές για το Ανοσοποιητικό, αν δεν τις έχετε μπορείτε να τις κατεβάσετε δωρεάν:


Πάμε λοιπόν, βασικές συμβουλές για τα παιδιά σας:

  1. Μειώστε δραστικά τις επεξεργασμένες τροφές και τα συσκευασμένα τρόφιμα όπως τους έτοιμους χυμούς. Γίνομαι βαρετή με αυτό, αλλά μακροπρόθεσμα βλέπω πολλά προβλήματα σε παιδιά που τρώνε δεύτερης ποιότητας τροφές τακτικά. Εδώ συχνά ακούω: «Μα δεν είναι ωφέλιμος ο χυμός;» και η απάντηση μου είναι «Ο συσκευασμένος χυμός του σούπερ μάρκετ είναι στην ουσία ένας παλιός, ξανανερωμένος συμπυκνωμένος χυμός, συχνά με πρόσθετη ζάχαρη». Θέλτε να καταναλώνει φρούτα; Προσφέρετε φρούτα και αληθινά ενισχυτικές τροφές!

    Γίνομαι τρομερά βαρετή με αυτό το θέμα, το γνωρίζω, αλλά θα το επαναλαμβάνω μέχρι να μην με ξαναρωτήσει πια κανείς, τόση βαρύτητα έχει αυτό το θέμα! Αν ενδιαφέρεστε για τα (λίγα) συμπληρώματα που συστήνω, ρίξτε μια ματιά κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

  2. Φροντίστε να υπάρχουν καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιο του παιδιού. ΔΕΝ χρειάζεται να είναι μεγάλες ποσότητες - λίγη σαλάτα εδώ, ένα καρότο εκεί, μερικά κομματάκια μήλου παραπέρα, λίγα βραστά λαχανικά στο φαγητό ή στη σάλτσα του φαγητού. Συγχαρητήρια, τα καταφέρατε!

  3. Ο χυμός ΔΕΝ είναι το ίδιο με το φρούτο. Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως οι χυμοί του εμπορίου έχουν πια ελάχιστα κοινά με το φρούτο που απεικονίζεται στο κουτί. Και ο φρεσκοστιμμένος χυμός;; Δεν λέω να μην καταναλώνετε καθόλου, αλλά συνήθως υπάρχει τρελή υπερκατανάλωση ειδικά στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι, που περιέχει καθημερινά 1-2 πορτοκάλια (τεράστια ποσότητα σε ημερήσια βάση για ένα παιδί, σκεφτείτε πόσα είναι σε ετήσια βάση!!). Είναι προτιμότερο το παιδί να φάει 2-3 λεπτές φετούλες μήλο και 2-3 κομματάκια πορτοκάλι ή άλλο φρέσκο φρούτο, έτσι καταναλώνει και τις ίνες, και όλες τις βιταμίνες και τις θρεπτικές ουσίες μη αλλοιωμένες!

  4. Φροντίστε να βάλετε σε τάξη τον ύπνο του παιδιού. Εδώ θα μπορούσα να γράψω ολόκληρα κεφάλαια, αλλά ας μείνουμε στα εξής δύο πράγματα: 1. Όχι οθόνες μετά το βραδινό φαγητό (καμία οθόνη, οι έρευνες δείχνουν διαφόρων ειδών διαταραχές στη δομή και στην ποιότητα του ύπνου) και 2. Σταθερή ώρα ύπνου, που να ταιριάζει στο βιορυθμό του παιδιού σας.

  5. Ήλιος και βιταμίνη D: Αν μένετε στην Ελλάδα είστε προνομιούχοι και μπορείτε να φροντίσετε να βγαίνει κάθε μέρα απ’ το σπίτι το παιδί για ένα τεταρτάκι με κοντά μανίκια και κοντά μπατζάκια - παράγει έτσι άφθονη βιταμίνη D. Tο χειμώνα επέρχεται μια φυσιολογική μείωση, αλλά όσο μπορείτε, φροντίστε να συνθέσει το παιδί σας τώρα! Αν θέλετε οπωσδήποτε, μπορείτε τους σούπερ-χειμωνιάτικους μήνες Δεκέμβριο-Φεβρουάριο να δίνετε ένα συμπλήρωμα σε σταγόνες, για παιδιά συνήθως το Ιntermed D3 Fix. Δεν θα έδινα παραπάνω από δύο σταγόνες την ημέρα.

  6. Άσκηση: κάτι το εξαιρετικά σημαντικό για το ανοσοποιητικό των παιδιών, και δεν εννοώ μια φορά την εβδομάδα μια ώρα τζούντο. Παρακαλώ θερμά να βγαίνετε έστω για μια βόλτα στις κούνιες κάθε μέρα με το παιδί, ακόμη και αν ο καιρός δεν είναι καλός. Ντύστε το και βγείτε να χοροπηδήσει λίγο - είναι σημαντικό για το λεμφαγγειακό του σύστημα, που σχετίζεται άμεσα με την ανοσότητα! Ένα παιδί που πάει από το κρεβάτι στο αυτοκίνητο στο θρανίο στο αυτοκίνητο στο τραπέζι του φαγητού στο γραφείο στον καναπέ…. Ε λοιπόν, τα συμπεράσματα δικά σας - αλλά δεν θα είναι το ίδιο ανθεκτικό όσο ένα παιδί που κινείται πολύ μέσα στην ημέρα. Κάθε μέρα! Αν πραγματικά ο καιρός είναι απαράδεκτος, ανοίξτε το Youtube σε κάτι άλλο εκτός από «30 Beauty Hacks for Barbie» και βρείτε βίντεο γυμναστικής ή χορού ή Zumba για παιδιά!

  7. Προβιοτικά: εκτός από τις προβιοτικές τροφές που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, μπορείτε να δώσετε προβιοτικά και σε μορφή ενισχυτικής κούρας για 2-3 μήνες. Επιλέξετε σκευάσματα με πολλά διαφορετικά στελέχη, όχι μόνο ένα είδος. Ποιοτικά σκευάσματα είναι τα: Biokult, Bacteflora, Prodilac και τα KidzProBio. Καλό είναι να ΜΗΝ δίνετε συνέχεια το ίδιο προβιοτικό σκεύασμα - θυμηθείτε, είναι βακτήρια που πολλαπλασιάζονται στον εντερικό σωλήνα και συντηρούνται με καλή διατροφή. Οπότε μπορείτε μετά από 4-6 εβδομάδες σε ένα σκέυασμα να περάσετε σε άλλο ώστε να αυξήσετε την ποικιλία των καλών βακτηρίων που εισάγετε!

  8. Μην παραφορτώνετε το πρόγραμμα. Μπορεί να αναρωτιέστε «Και τι σχέση έχει αυτό;», αλλά βλέπω παιδιά με απίστευτα φορτωμένα προγράμματα - κάθε μέρα και άλλη δραστηριότητα, τρέχουν πιο πολύ και από εμάς! Συχνά είναι τόσο στενά τα χρονικά περιθώρια που καταλήγουν να αργούν παντού ή να φωνάζουν οι γονείς στα παιδιά πως θα αργήσουν, να βιάζονται κλπ. Το κάθε παιδί αναποκρίνεται διαφορετικά στο άγχος - κοιτάξτε το δικό σας, πώς τα πάει;; Μήπως θα άξιζε να κόψετε κάτι - προς Θεού ΟΧΙ για να κάθεται στον καναπέ με το τάμπλετ, αλλά για να αυξηθεί ο χρόνος για ελεύθερο παιχνίδι, ποδήλατο, πατίνι, σχοινάκι, χρόνο με φίλους, ακόμη και καμιά σκανταλιά!

  9. Νερό! Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά γνωρίζω παιδιά που απλά, δεν έχουν συνηθίσει να πίνουν νερό. «Ξεδιψούν» με γάλα ή χυμό ή Sprite ή Fanta ή κάτι άλλο. Έτσι καταλήγουν να καταναλώνουν άσκοπα ζάχαρη, άφθονες θερμίδες και συντηρητικά. Συνηθίστε τα παιδιά σας στο νεράκι του Θεού! Εμείς δεν αγοράζουμε εμφιαλωμένο, απλά φιλτράρουμε το νερό της βρύσης. Στο τραπέζι μπαίνει πάντα νερό, και τα παιδιά παίρνουν παγούρι στο σχολείο με νερό. Όλα μια συνήθεια είναι.

  10. Το ΤΙ ΛΕΜΕ στα παιδιά μας: ίσως ακούγεται πολύ «εναλλακτικό», αλλά ένα παιδί που ακούει συνέχεια πόσο χάλια είναι αυτό το χειμώνα… θα το πιστέψει, θα πέσει ψυχολογικά και ως εκ τούτου, θα είναι και λίγο πιο χάλια. Η κακή ψυχολογία σχετίζεται με την ανθεκτικότητα του οργανισμού. Η θετική και αισιόδοξη αντιμετώπιση κάνει συχνά μικρά θαύματα για τα παιδιά μας. Τους λέμε πως είναι δυνατά, υγιή και χαρούμενα, καλά παιδιά. Τους διδάσκουμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε και το πώς να βλέπουν το θετικό σε κάθε κατάσταση.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: το παιδί έρχεται άρρωστο από το σχολείο την Παρασκευή. Θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε (ίσως και με το δίκιο μας..): «ΠΑΑΑΛΙ;; Δεν αντέχω άλλο, πάει και αυτό το Σαββατοκύριακο, και έχεις και προπόνηση αύριο, θα πάρω τον παιδίατρο και μετά τον προπονητή να ακυρώσω. Μα πού κόλλησες αυτή τη φορά; Είδες που δεν έτρωγες τη φασολάδα, που σου έλεγα πως θα σου κάνει καλό;». Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να πούμε και «Έλα αγάπη μου, θα φέρουμε τα σκεπάσματά σου να σε βολέψουμε στον καναπέ, έβαλα κιόλας νερό να βράζει για να φτιάξουμε δυναμωτικό τσάι, και για βραδινό θα φτιάξουμε λίγο ρυζάκι για σένα. Ευτυχώς δεν έχεις σχολείο το Σαββατοκύριακο και θα μπορέσεις να κοιμάσαι ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ για να γίνεις καλά!»

Καλή επιτυχία, αν έχετε απορίες ρωτήστε στα σχόλια 😊!