Πυρετός και δέκατα σε παιδιά - Φυσικές Θεραπείες

 
5 Fysikes therapeies gia pyreto sta paidia - natural therapies for fever in children (Greek)
 

Το πιο σύνηθες τηλεφώνημα που δέχομαι από γονείς ξεκινά με το κλασικό «Ο Μικρός έχει (συμπληρώστε εδώ το νούμερο) πυρετό. Έχω δώσει Depon, τί άλλο μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω τον πυρετό;;;».

Κατ΄αρχήν επισημαίνω σε αυτό το σημείο πως «αντιμετωπίζουμε» έναν εχθρό - ο πυρετός δεν είναι εχθρός μας, είναι η ισχυρότερη φυσική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού. Οπότε, η ερώτηση θα έπρεπε να είναι, πιο σωστά: «Πώς θα έπρεπε να συμπεριφέρομαι όταν το παιδί μου έχει πυρετό;».

Εγώ προσωπικά σπάνια δίνω αντιπυρετικά στα παιδιά μου, τα οποία σχεδόν ποτέ δεν κάνουν κάτω από 40 πυρετό όταν αρρωσταίνουν. Πολλοί γονείς φοβούνται αρχικά και μόνο που το ακούν αυτό, διότι έχουν ακούσει σημεία και τέρατα για τους πυρετικούς σπασμούς στα παιδιά. Πάντα εφαρμόζουμε τις αρχές που εξηγώ πιο κάτω, και χρησιμοποιούμε τα αντιπυρετικά με γνώμονα το πόσο υποφέρει το παιδί και ποτέ το νούμερο στο θερμόμετρο. Στο κάτω-κάτω, το φάρμακο θα πρέπει να το πάρει το παιδί και όχι το θερμόμετρο, σωστά;

Στο τέλος αυτού του άρθρου θα έχετε την ευκαιρία να κατεβάσετε τη... σύντομη βερσιόν!

§1 Κάντε υπομονή και δώστε ΧΡΟΝΟ και ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ στο παιδί

Όσο Depon και να δώσετε, δεν θα περάσει ο πυρετός πριν η αρρώστια να ολοκληρώσει τον κύκλο της, κάτι που απαραίτητα παίρνει χρόνο. Μια μέση διάρκεια μιας εμπύρετης ίωσης είναι 3-5 μέρες. Αυτό σημαίνει πως περίπου 70% των παιδιών θα ανεβοκατεβάζουν πυρετό για 3-5 μέρες είτε δίνετε αντιπυρετικά είτε όχι, το υπόλοιπο 30% των παιδιών μπορεί είτε να κάνει μόνο 1-2 μέρες πυρετό, είτε να πάνω από 5 μέρες - όλα αυτά για μια συνηθισμένη ίωση.

paidi-pyretos-therapeia.jpg

Τώρα, αν θέλει να χοροπηδάει και να παίζει, αφήστε το, απλά ενθαρρύνετέ το πού και πού να ξεκουραστεί και να ξαπλώσει ή/και να κοιμηθεί. Μην το παραντύνετε - μια πιτζάμα είναι ιδανική! Αν κρυώνει, σκεπάστε το με μια ελαφριά κουβέρτα.

§2 Φτιάξτε την παραδοσιακή, θαυματουργή ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ!

ΝΑΙ, αυτήν που έφτιαχναν οι γιαγιάδες σας! Ιδανικά θα μαγειρεύατε μια πρώην ...ευτυχισμένη κότα, δηλαδή όχι ένα κοτόπουλο συμβατικής παραγωγής που μεγάλωσε σε ένα σκοτεινό ορνιθοτροφείο με ορμόνες και αντιβιοτικά μέσα σε 42 μέρες. Αν λοιπόν έχετε πρόσβαση σε κοτόπουλο από το χωριό ή βιολογικό κοτόπουλο, θεωρήστε πως είστε πολύ τυχεροί και στρωθείτε στη δουλειά, εύκολη είναι η κοτόσουπα ούτως ή άλλως.

fagyto-gia-pyreto-paidia.jpg

Στη δική μου θαυματουργή Κοτόσουπα βάζω κοτόπουλο, αλατοπίπερο, μπούκοβο, 2 κρεμμύδια, 3-4 καρότα, μισό ματσάκι σέλινο και 2 πατάτες. Το τέλος βάζω μια χούφτα ρύζι Νυχάκι και γενικά φτιάχνω αυγολέμονο γιατί αρέσει στα παιδιά μου. Αν θέλετε να δημοσιεύσω τη συνταγή, ευχαρίστως γράψτε μου!

§3 Δώστε ΠΟΛΛΑ, ΠΟΛΛΑ, ΠΟΛΛΑ ΥΓΡΑ!

Αυτό είναι το βασικό και το μόνο στο οποίο επιμένω και θα έπρεπε να επιμένετε και εσείς: το παιδί θα έπρεπε ιδανικά να πίνει σαν ...νεροφίδα όταν έχει πυρετό. Εγώ εγκαθιστώ το παιδί με τα σκεπάσματα και μαξιλάρια του κρεβατιού του στον καναπέ κοντά σε μας (δεν το εξορίζω στο δωμάτιό του όπου αισθάνεται μόνο εκτός αν το θέλει) και έχω κοντά το τσάι (βλέπε παρακάτω) και λίγο ζωμό. Το ενθαρρύνω πάντα να πίνει 1-2 γουλιές παραπάνω από όσο πίνει από μόνο του, και φροντίζω να πίνει τουλάχιστον κάθε μισή ωρίτσα. Αν κοιμάται το αφήνω, και το ξυπνάω ΜΟΝΟ για να πιει κάθε 2-3 ώρες περίπου, μετά το ενθαρρύνω να ξανακοιμηθεί.

ygra-arrosto-paidi.jpg

Η αφυδάτωση είναι ένας κοινός λόγος για τον οποίον καταλήγουν τα παιδιά στο νοσοκομείο - χαζό, έ;; Αν είστε από πάνω με τα υγρά, οι πιθανότητες να αφυδατωθεί είναι απειροελάχιστες!! (εκτός φυσικά αν έχει ακατάσχετες διάρροιες και εμετούς).

§4 Φτιάξτε ΤΣΑΙ ΒΟΥΝΟΥ με λίγη ΡΙΓΑΝΗ

Τα βότανα αυτά μεγαλώνουν φυσικά στη χώρα μας και είναι καλό να τα χρησιμοποιούμε τακτικά όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά. Το κρητικό τσάι βουνού - η λεγόμενη «μαλοτίρα» - θεωρείται ιδιαίτερα καλό. Αλλά ούτε εμείς δεν έχουμε πάντα μαλοτίρα στο σπίτι και ειλικρινά δεν έχω δει σημαντική διαφορά στην αποτελεσματικότητα.

 
 

Η ρίγανη έχει υπέροχο αιθέριο έλαιο το οποίο όταν χρησιμοποιείται από μόνο του, δίνεται σε ελάχιστες ποσότητες (1-2 σταγόνες μόνο). Είναι όμως πικρή, οπότε βάζετε πολύ μικρή ποσότητα και σουρώνετε καλά! Για να γλυκάνουμε την όλη κατάσταση, βάζουμε θυμαρίσιο μέλι, ιδανικά ακατέργαστο, και μόνο όταν έχει ήδη κρυώσει σημαντικά το τσάι μας (δηλαδή έχει σχεδόν φτάσει σε θερμοκρασία να πίνεται).

§5 ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ στο παιδί σας να μην τρώει τίποτα αν δεν θέλει

Στα αγγλικά λέμε “starve a fever”, δηλαδή αφήνουμε έναν πυρετό να πεθάνει της πείνας. Σε καλά ελληνικά: είναι ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ για το παιδί σας να ΜΗΝ ΤΡΩΕΙ όταν έχει πυρετό. Λογικό δεν είναι; Ο οργανισμός του είναι τόσο απασχολημένος με την ασθένεια και χρησιμοποιεί τόσους μηχανισμούς για να αναπτύσσει πυρετό και όλες τις άλλες άμυνες (βήχα, φλέγμα κλπ.). Αν πρέπει επιπλέον να ξοδεύει και ενέργεια για την πέψη, θα είναι σαφώς χειρότερα.

Ακόμη και τα ορεξάτα παιδιά που λατρεύουν το φαγητό τους και συνεχίζουν να τρώνε μέσα στην αρρώστια συστήνουμε να τα βάζετε σε δίαιτα, δηλαδή να προσφέρετε λιγότερο και ελαφρύτερο φαγητό - θα σας ευγνωμονούν χωρίς να ξέρουν γιατί! Έχω δει πολλές φορές καλόφαγα παιδιά που δεν χάνουν καθόλου την όρεξή τους να βαρυστομαχιάζουν με κανονική διατροφή και μετά να μην μπορούν να κοιμηθούν καθόλου.

Επαναλαμβάνω λοιπόν (γιατί είναι δύσπεπτη πληροφορία αυτή, αντιβαίνει στις ανησυχίες πολλών γονιών και γιαγιάδων…): είναι ΚΑΛΟ όταν το παιδί δεν τρώει απολύτως τίποτα ή μόνο μια μπουκιά όλη μέρα όταν είναι άρρωστο. Τη λήψη υγρών, πρέπει να την φροντίσετε!

§6 Δοκιμάστε ΞΥΔΟΚΑΛΤΣΕΣ ή ΛΕΜΟΝΟΚΑΛΤΣΕΣ

Αν για κάποιο λόγο θέλετε οπωσδήποτε να ρίξετε τον πυρετό, δοκιμάστε ένα χλιαρό μπανάκι, ή κάλτσες βουτηγμένες σε χλιαρό νερό με λίγο ξύδι ή χυμό λεμονιών μέσα.

Η μέθοδος με τις ξυδοκάλτσες ή λεμονοκάλτσες έχει ένα μέγα πλεονέκτημα: δεν είναι απαραίτητο να ενοχλήσετε και να εκνευρίσετε ανώφελα το παιδί σας γδύνοντάς το και τραβολογώντας το στο μπάνιο αν θέλει να κοιμηθεί. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν είναι ζεστό το παιδί παντού, δηλαδή και στα πόδια. Αν έχει παγωμένα πόδια μπορείτε να βάλετε τις ξινές κάλτσες και να τυλίξετε τα πόδια με πετσέτα και μετά με κουβέρτα.

Προσωπικά προτιμώ τη βερσιόν με τα λεμόνια, συνηθίζω να βάζω εκτός από το χυμό και τις φλούδες μέσα στο νερό όταν ακόμα καίει, και μετά το σουρώνω - έτσι έχει και αιθέριο έλαιο λεμονιού μέσα, και διώχνει την ...αρρωστίλα.

§ 7 Δώστε ένα ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟ σκεύασμα

Εδώ γράφω τα τέσσερα πιο κοινά ομοιοπαθητικά σκευάσματα για τον πυρετό. Σημασία έχει πως η Ομοιοπαθητική δεν έχει σαν κύριο σκοπό να ρίξει τον πυρετό. Ο κύριος σκοπός των σκευασμάτων αυτών είναι να βελτιωθεί η γενική κατάσταση του παιδιού, να νιώσει πιο άνετα και να μπορέσει να κοιμηθεί. Επίσης υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό στην αποτελεσματικότητά του, ώστε να έρθει πιο γρήγορα η ίαση. Τα σκευάσματα αυτά αρκετά συχνά ρίχνουν και τον πυρετό, αλλά όταν είναι απαραίτητος για την ίαση μπορεί να δείτε παροδικά και αύξηση του πυρετού, αλλά η γενική κατάσταση του παιδιού σας να βελτιώνεται. Διαλέγετε πάντα το σκεύασμα που ταιριάζει καλύτερα με την εικόνα του παιδιού! Υπάρχουν πολλά σκευάσματα για πυρετό, εδώ παραθέτω τα πιο κοινά που χρησιμοποιούμε

 
 

Το πιο κοινό σκεύασμα για έναν ξαφνικό υψηλό πυρετό είναι το Aconitum 30CH. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν προηγήθηκε έκθεση του παιδιού σε κρύο ή ρεύμα και ανεβάζει υψηλό πυρετό, είναι πολύ ανήσυχο και διψάει πολύ χωρίς να ιδρώνει ιδιαίτερα.

Στα πρώτα στάδια δίνουμε επίσης συχνά Belladonna 30CH. Το σκεύασμα αυτό ενδείκνυται σε υψηλό πυρετό όταν το παιδί είναι κατακόκκινο στο πρόσωπο, ιδρώνει πολύ χωρίς να διψάει ιδιαίτερα και παραμιλάει λόγω του πυρετού.

Σε μια πιο ήπια κατάσταση δίνουμε Ferrum phosphoricum 30CH. Όταν το παιδί ανεβάζει μόνο μέτριες θερμοκρασίες, έχει κόκκινα μάγουλα και αυτιά και γενικά έχει αρκετά καλή κατάσταση, δείχνει κουρασμένο και κάθεται όλη μέρα σε έναν καναπέ χωρίς να γκρινιάζει φοβερά, ψιλοκοιμάται ανήσυχα και δεν πεινάει.

Αν έχετε συνεχή γκρίνια και έντονη ανάγκη για αγκαλιά και φροντίδα - να μην ξεκολλάει δηλαδή από την αγκαλιά σας - προτιμήστε Pulsatilla 30CH. Το σκεύασμα αυτό ταιριάζει σε ακριβώς αυτή την κατάσταση και ιδιαίτερα όταν το παιδί σας έχει κιτρινωπές άφθονες μύξες και μάλλον λίγη δίψα.

ΑΝ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη η εικόνα του παιδιού και ο πυρετός μάλλον υψηλός, δίνετε στην αρχή-αρχή Aconitum 30CH και μετά από μερικές ώρες, αν δεν δείτε βελτίωση της γενικής του κατάστασης, δίνετε Belladonna 30CH.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε... Ο ομοιοπαθητικός σας ή ο παιδίατρός σας μπορεί φυσικά να σας βοηθήσει παραπέρα αν δεν βγάζετε άκρη!

anthi-separator.png

Αν το παιδί σας είναι ακόμα μωρό, διαβάστε και το εξής άρθρο τις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικίας, γράφτηκε κάποτε με αφορμή την γρίπη Η1Ν1!