Απολύμανση ενάντια στους ιούς - αυτές είναι οι φυσικές εναλλακτικές για την αντισηψία
Ειδικά τώρα, την εποχή του κορωνοϊού, αξίζει να έχουμε βασικές γνώσεις φυσικών αντισηπτικών είτε για να φτιάξουμε μόνοι μας αν δεν βρίσκουμε στο εμπόριο, είτε για να χρησιμοποιήσουμε αντί χημικών απολυμαντικών. Μέσα στο σπίτι αρκεί να πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, αλλά όταν μπαίνουμε στο σπίτι απ΄έξω την εποχή του κορωνοϊού, θέλουμε να τα απολυμάνουμε πραγματικά!
Αν έχεις στο σπίτι ξύδι, οξυζενέ ή καθαρό οινόπνευμα, έχεις ό,τι χρειάζεσαι για να προστατευτείς από βακτήρια και ιούς (συμπεριλαμβανόμενου του SARS-CoV-2). Επιπλέον, οι ουσίες αυτές είναι βιοδιασπώμενες στο περιβάλλον και καθιστούν τα χημικά απολυμαντικά περιττά.
Ξύδι για φυσική καθαριότητα μέσα στο σπίτι
Μπορείς να καθαρίζεις τις περισσότερες επιφάνειες του σπιτιού απλά με ένα πανί ποτισμένο με σκέτο ξύδι. Λόγω της μυρωδιάς καλό είναι να αερίσεις καλά το δωμάτιο μετά. Η απολυμαντική δράση του ξυδιού είναι ΗΠΙΑ, δεν εξουδετερώνει αποτελεσματικά τους ιούς.
Το ξύδι είναι οξύ - για την ακρίβεια, το ξύδι του εμπορίου περιέχει οξικό οξύ σε συγκέντρωση 5-6% περίπου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι, πλαστικά κλπ, αλλά ακατάλληλο για ευαίσθητες επιφάνειες όπως είναι το αλουμίνιο ή το μάρμαρο (θα χαλάσουν, προσοχή!).
Εκτός Ελλάδας βρίσκεις και «ξύδι» σε υψηλότερες συγκεντρώσεις (25%) με το όνομα “Essigessenz” στα σουπερμάρκετ ή online. Αν το χρησιμοποιείς σκέτο, εξουδετερώνεις με αυτό βακτήρια και ιούς όλων των ειδών στις επιφάνειες (πόμολα, χερούλια κλπ, απλά προσοχή σε μάρμαρα, αλουμίνια και αρμούς στα πλακάκια - διαβρώνονται από το ξύδι όπως έγραψα και παραπάνω).
Συμβουλή: αν ένα μέλος της οικογένειας έχει κορωνοϊό, μπορείς να εξουδετερώσεις τους ιούς στις πετσέτες, ρούχα και σκεπάσματά τους μουσκεύοντάς τες σε μια λεκάνη με
1 μέρος ξύδι και
4 μέρη νερό
για τουλάχιστον μισή ώρα. Μετά μπαίνουν στο πλυντήριο στην κανονική πλύση.
ΔΕΝ συστήνουμε τη χρήση ξυδιού για την αντισηψία των χεριών.
Το ταπεινό οξυζενέ σαν αντισηπτικό
Οι μεγαλύτεροι μεταξύ μας θα το θυμούνται να αφρίζει σε πληγές, και να χρησιμοποιείται σαν καθαριστικό μέσα στο σπίτι. Βρίσκουμε εύκολα οξυζενέ στο φαρμακείο σε συγκέντρωση 2 ή 3%. Μην αγοράζεις ποτέ υψηλότερες συγκεντρώσεις, είναι επικίνδυνες και διαβρωτικές και δεν συστήνονται για οικιακή χρήση.
Για τις επιφάνειες χρησιμοποίησε ένα ποτισμένο πανί για την απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων. ΠΡΟΣΟΧΗ: ξεβάφει χρώματα!
Για την απολύμανση των χεριών μπορείς να φτιάξεις ένα σπρέι με
1 μέρος οξυζενέ 3%
2 μέρη νερό.
Ψεκάζεις τα χέρια, αφήνεις να δράσει λίγα δευτερόλεπτα, και αμέσως μετά απλά πλένεις τα χέρια όπως πάντα.
Και το φαβορί: Το οινόπνευμα κατά των ιών!
Η αλκοόλη (οινόπνευμα, αιθανόλη, ισοπροπανόλη) ούτως ή άλλος περιέχεται τα περισσότερα αντισηπτικά του εμπορίου. Δουλεύει φυσικά ωραιότατα και μόνο του, σκοτώνοντας ιούς και βακτήρια.
Προσοχή μόνο στη συγκέντρωση: για να δρα αποτελεσματικά εναντίον στον SARS-CoV-2, ιδανικά χρησιμοποιείς οινόπνευμα 60-80 βαθμών (υπάρχει στο εμπόριο π.χ. οινόπνευμα 70 βαθμών).
Αν και θα το θεωρούσαμε «καλύτερο», το καθαρό οινόπνευμα (95 βαθμών) δεν απορροφάται το ίδιο καλά από βακτήρια και ιούς. Αν διαθέτεις μόνο καθαρό οινόπνευμα, πρέπει να το διαλύσεις 1 προς 3 με απεσταγμένο νερό (δηλαδή ένα μέρος νερό και 3 μέρη καθαρό οινόπνευμα 🙂, προσοχή όχι το αντίστροφο!) ή να ζήτα να σου το φτιάξουν στο φαρμακείο.
Δεν συστήνουμε να χρησιμοποιείται το οινόπνευμα συχνά απ’ ευθείας στα χέρια, γιατί αποξηραίνει το δέρμα και το καθιστά τελικά πιο ευάλωτο.
Αντισηψία χεριών - η συνταγή του ΠΟΥ
Για τα χέρια μπορείς να φτιάξεις δική σου λοσιόν με υλικά από το φαρμακείο, σύμφωνα με την εξής συνταγή του ΠΟΥ :
833 ml Καθαρό οινόπνευμα
42 ml Οξυζενέ 3%
15 ml Γλυκερίνη
110 ml βρασμένο ή απεσταγμένο νερό
Αυτή η συνταγή δίνει ένα λίτρο αντισηπτική λοσιόν, που θα φτάσει για μήνες ολόκληρους και όλη την οικογένεια. 😀 Η γλυκερίνη χρειάζεται για να προστατευτεί το δέρμα από τα αντισηπτικά συστατικά.
Για το σπίτι - απολύμανση επιφανειών
Αν δεν διαθέτεις τίποτε άλλο και θέλεις να χρησιμοποιήσεις χλωρίνη, κάνεις διάλυμα 1 μέρος χλωρίνης προς 10 μέρη νερού, και με το διάλυμα αυτό περνάς τις επιφάνειες.