ΗΛΙΑΣΗ - ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ στα παιδιά! Πώς την αντιμετωπίζω;
Σήμερα θα ασχοληθούμε με το θέμα της ηλίασης/θερμοπληξίας στα παιδιά, το οποίο έπειτα απ’ όλα όσα είπαμε στο προηγoύμενο άρθρο για την ηλιοπροστασία, ελπίζω να μην το αντιμετωπίσετε ποτέ. Αλλά αξίζει πάντα να ξέρετε πώς να βοηθήσετε κάποιον άλλον με το παιδί του (στη χειρότερη περίπτωση).
Πώς αντιμετωπίζω την ηλίαση/θερμοπληξία σε ένα παιδί;
Αν προτιμάτε να δείτε το σχετικό βίντεο, κάντε κλικ στην εικόνα κάτω: ⬇️
Tο πιο βασικό πάντοτε σε αυτό το θέμα, είναι η πρόληψη. Αν φροντίζετε τα παιδιά σας να ΜΗΝ είναι ατέλειωτες ώρες στον ντάλα ήλιο χωρίς καπέλο, χωρίς αρκετά υγρά και αρκετή ενυδάτωση δεν πρόκειται να το πάθετε ποτέ.
Εν πάση περιπτώσει ας πούμε ότι κάπως το παθαίνετε - και βλέπετε το παιδί σας χάλια κατακόκκινο, καταβεβλημένο, με πονοκέφαλο, να ζαλίζεται και να λέει ψιλο-ασυναρτησίες.
Tι κάνετε;
5 πάρα πολύ βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ηλιαση:
1. Ηρεμία
Το πιο βασικό πράγμα από όλα είναι να μην υπάρξει πανικός, δηλαδή κατ’αρχάς να αντιληφθείτε πως το παιδί σας είναι κόκκινο στο πρόσωπο, παραπονιέται για πονοκέφαλο και δεν κάνει τσίσα γιατί έπαθε ηλίαση. Τα παιδιά με ηλίαση είναι σε μια κατάσταση συχνά αλλοπρόσαλλη και δεν συμπεριφέρονται φυσιολογικά.
Γιατί το λέω αυτό; Γιατί δεν είναι τόσο προφανές όσο φαίνεται! Έχει τύχει να μου φέρουν κατακόκκινα παιδιά με πυρετό και πονοκέφαλο φοβούμενοι μηνιγγίτιδα, χωρίς να σκεφτούν πως το παιδί ήταν μια χαρά το πρωί και μετά ήταν στη θάλασσα από τις 11 μέχρι τις 3μιση το απόγευμα χωρίς καπέλο.
Αν σκεφτείτε: Αα έτσι ήταν η μέρα του, ήταν έξω με τους φίλους και το καπέλο έμεινε στο αυτοκίνητο οπότε αυτό έχουμε, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να φροντίσετε να ηρεμήσουν όλοι.
Θα πάτε σπίτι. Δεν θα υπάρχει τηλεόραση ή τάμπλετ, δεν θα υπάρχει κινητό, δεν θα υπάρχει Fortnite, ΤΙΠΟΤΑ δεν θα υπάρχει και θα φροντίσετε να «χαμηλώσουν» τα πάντα. Στην ουσία να κατεβάσετε άμεσα την ένταση της ζωής σας πρακτικά στο 0.
Μιλάμε χαμηλόφωνα και εξηγούμε στο παιδί ότι στην ουσία το παραχτύπησε ο ήλιος (στην κυριολεξία) και ότι πρέπει τώρα να το βοηθήσουμε να ηρεμήσει και να γίνει καλά.
Σας ακούγεται εύκολο και ωραίο; Δεν είναι. Το παιδί συνήθως δεν συνεργάζεται, δεν ανταποκρίνεται, λέει ασυναρτησίες, κλαψουρίζει και φαίνεται χάλια. Με άλλα λόγια, δεν βοηθάει καθόλου.
ΕΣΕΙΣ όμως πρέπει να φροντίσετε για να υπάρξουν αυτές οι ιδανικές συνθήκες!
2. Χαμηλά φώτα
Το φως είναι ένα ερέθισμα το οποίο ενοχλεί πάρα πολύ τον ασθενή με ηλίαση ή θερμοπληξία. Χρειάζεται πραγματικά να χαμηλώσετε τα φώτα, ιδανικά να έχετε σκοτάδι ή σχεδόν σκοτάδι.
Ακόμα κι αν το παιδί λέει «Όχι όχι δεν με πειράζει» ή «δεν βλέπω, άναψε το φως» ή «θέλω το τάμπλετ», είναι απαραίτητο πραγματικά να ρίξετε τα φώτα, να τραβήξετε τις κουρτίνες, για να υπάρχει λιγότερο ερέθισμα και λιγότερος εκνευρισμός και δικός σας και του παιδιού.
Κάντε το ΠΟΛΥ αποφασιστικά.
3. Ενυδάτωση στην ηλίαση
Υγρά πρέπει να προσφέρετε συνέχεια.
Όταν λέω συνέχεια εννοώ: από το δευτερόλεπτο που συνειδητοποιήσατε ότι έχει πάθει ηλίαση, δηλαδή εκείνη την στιγμή που είστε ακόμα ενδεχομένως στην παραλία ή έχουν μόλις επιστρέψει τα παιδιά και σας λένε ότι το παιδί δεν είναι καλά, εκείνη την στιγμή, η πρώτη σας δουλειά είναι να πάρετε ένα μπουκάλι νερό και να πείτε «Πιές τώρα εδώ! Τώρα τώρα τώρα, όσο παραπάνω γίνεται» εκείνη την στιγμή.
Βάλτε το να πιεί, μπορείτε να το στείλετε στην τουαλέτα, μόλις επιστρέψει από την τουαλέτα βάλτε το να πιεί ξανά και μετά κατευθείαν σπίτι.
Είναι το πιο βασικό πράγμα από όλα μέχρι να φτάσετε στο σπίτι, θα έχετε έστω πετύχει μια μικρή ενυδάτωση.
Αν δεν θέλει να πιεί ή αμύνεται καθήστε μαζί με το παιδί και βοηθήστε το να πιεί σαν να ήταν ένα πολύ μικρότερο παιδί το οποίο εκείνη την στιγμή δεν θέλει να πιεί. Θα εξηγήσετε ότι «είναι πολύ βασικό, πιες κι άλλο λίγο, μια γουλίτσα, κι άλλη μια γουλίτσα, κι άλλες πέντε γουλίτσες, μπράβο» και έτσι πάει λέγοντας, είναι απαραίτητο αυτό ακόμα κι αν είναι δεκαπέντε χρονών και μας περνάει ενάμισι κεφάλι το παιδί. Σε μια τέτοια περίπτωση του φερόμαστε σαν να ήταν… δεκαπέντε μηνών.
Σημασία έχει επίσης μαζί με τα υγρά να προσφέρετε και ηλεκτρολύτες.
Ηλεκτρολύτες δεν πρέπει απαραίτητα να τους προσφέρετε σε μορφή Almora από το φαρμακείο και ΔΕΝ χρειάζεται να έχετε έτοιμο πακέτο ηλεκτρολυτών. Μπορείτε να δώσετε λίγη φρυγανιά, κάτι αλμυρό, οτιδήποτε εν πάση περιπτώσει λίγο αλατισμένο και κάτι λίγο γλυκό δηλαδή μπορείτε να δώσετε λίγο χυμό και μετά κάτι αλμυρό... Με αυτόν τον τρόπο και θα αυξήσετε την πρόσληψη των υγρών γιατί το παιδί θα διψάσει λίγο παραπάνω και θα αντικαταστήσετε ηλεκτρολύτες που σίγουρα έχει χάσει με τον ιδρώτα μέσα στον ήλιο και λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.
4. Παυσίπονα
Είμαστε λοιπόν σε μια πάρα πολύ ήσυχη κατάσταση, χωρίς πρακτικά κανέναν θόρυβο εκτός από τις δικές μας τις (ήρεμες 😇) φωνές, τα φώτα είναι πάρα πολύ χαμηλά και έχουμε εκεί πέρα τριών και τεσσάρων διαφορετικών ειδών υγρά και εξηγούμε υπομονετικά στο παιδί ότι «έχεις πάθει ηλίαση και πρέπει τώρα να πίνεις για να μπορέσεις να στρώσεις και να ηρεμήσεις».
Ξεκινώντας λοιπόν από αυτό, το επόμενο κομμάτι και το βασικό θέμα που πρέπει να θυμηθείτε είναι τα παυσίπονα:
Χρησιμοποιήστε γενναιόδωρα παυσίπονα, δηλαδή δώστε Depon, δώστε Algofren. Το παιδί πιθανότατα θα παραπονιέται για πόνο στο κεφάλι ή πόνους γενικά ή μπορεί να μην παραπονιέται για συγκεκριμένο πόνο, αλλά θα βογκάει και θα γκρινιάζει και θα... ίσως και να μην μπορεί εκείνη την ώρα να εξηγήσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα του.
Φροντίστε ΑΝ δώσετε κάτι τύπου Αlgofren/Voltaren, κάποιο τέτοιου τύπου αντιφλεγμονώδες, να το δίνετε πάντα μαζί με υγρά.
Δεν επιτρέπονται τα αντιφλεγμονώδη σε κατάσταση βαρύτατης αφυδάτωσης, δημιουργούν πρόβλημα στα νεφρά.
Οπότε φροντίστε εφόσον έχετε Algofren, να δώσετε πρώτα κάτι να πιεί, και μετά ξανά, και λίγο αργότερα ξανά, και μετά από 25 λεπτά ξανά…. καταλαβαίνετε πού το πάω;
Τι είχαμε πει; Από την αρχή αρχή που το συνειδητοποιήσατε το πρόβλημα και μετά συνεχώς και ξανά και ξανά ακόμα κι αν κοιμάται θα του πείτε: Ναι ναι κοιμήσου τώρα, κλείσε τα μάτια σου, αλλά εγώ κάθε λίγο και λιγάκι θα σου δίνω από λίγο μέχρι να γίνεις καλά.
Εάν το προειδοποιήσετε το παιδί με αυτόν τον τρόπο για το τι θα κάνετε στη συνέχεια θα αμυνθεί λίγο λιγότερο, συνήθως δεν θέλουν καθόλου να τα πειράζουν, και τους ενοχλεί η οποιαδήποτε παρέμβαση.
5. Ομοιοπαθητικά για ηλίαση/θερμοπληξία
Και θα έρθω και λίγο στα ομοιοπαθητικά τα οποία δίνουμε, γιατί εντάξει, στο κάτω-κάτω αυτά, εφόσον υπάρχει κάτι ομοιοπαθητικό και είναι σχετικά εύκολη η επιλογή, πάντα θα τα προτείνω!
Θα αναφέρω απλά τα πιο συχνά τα οποία χρησιμοποιούμε. Θυμίζω ότι δίνουμε συνήθως όλα αυτά τα σκευάσματα τα οποία αναφέρω σε 30CΗ είτε σε 200CΗ για οικιακή χρήση, εφόσον δεν είστε πολύ εξοικειωμένοι με την Ομοιοπαθητική.
Apis
Ξεκινάμε με το Apis, ένα από τα κύρια σκευάσματα. Όταν βλέπουμε πολύ ανοιχτοκόκκινο πρόσωπο λίγο πρησμένο και ένα παιδί το οποίο παραπονιέται για πονοκέφαλο και ναυτία και το βλέπετε να κοιτάει να πιέζει το πρόσωπό του πιθανώς στο μαξιλάρι ή στον καναπέ. Παραπονιούνται πάρα πολύ συχνά για πονοκέφαλο ή πόνο στον αυχένα ή και τα δύο και δεν διψούν δυστυχώς ιδιαίτερα. Στο Apis βλέπετε βελτίωση στην δροσιά και με δροσερές κομπρέσες, δηλαδή άπαξ και το πάτε σε ένα πιο δροσερό μέρος για παράδειγμα με έναν κλιματισμό ή έναν ανεμιστήρα θα νιώσει καλύτερα και σε οποιαδήποτε ζέστη, ενόχληση, ακόμα και στο άγγιγμα επιδεινώνεται η κατάσταση, δηλαδή βλέπετε ότι πάτε να το αγγίξετε, πάτε κάτι να κάνετε, βλέπετε ότι αμύνεται το παιδί αμέσως, δεν θέλει να το πειράζετε καθόλου. Αυτό είναι ένα από τα πολύ πολύ χαρακτηριστηκά του Apis και τότε ταιριάζει το σκεύασμα και θα βοηθήσει.
Belladonna
Δεύτερο ομοιοπαθητικό, πάρα πολύ συχνό σε ηλίαση και σε θερμοπληξία, είναι η Belladonna. Η Belladonna είναι ένα πολυχρηστικό ομοιοπαθητικό σκεύασμα και την δίνουμε στην ηλίαση σε περίπτωση που βλέπετε πάρα πολύ κόκκινο (της ντομάτας) καυτό πρόσωπο με ιδρώτα, συχνά με δέκατα ή πυρετό. Είναι περίπτωση ηλίασης που πραγματικά ανεβαίνει και η αληθινή θερμοκρασία του σώματος, παραπονιέται για παλλόμενο πονοκέφαλο, δηλαδή αν είναι αρκετά μεγάλο παιδί θα πει ότι το κεφάλι του κάνει ντουν ντουν ντουν...
Μικρότερα παιδιά μπορεί να μπορέσουν να σας το εξηγήσουν, μπορεί και όχι και συνήθως βλέπετε να φαίνονται πολύ έντονα οι φλέβες και τα αγγεία στους κροτάφους, στον λαιμό, στο πρόσωπο.
Τα παιδιά αυτά ιδρώνουν, δεν διψούν ούτε στο Belladonna και πολλές φορές παραμιλούν (είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό). Παραμιλούν, κάνουν υψηλό πυρετό και λένε διάφορες ασυναρτησίες και δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε. Είναι επιθετικά, αμύνονται, είναι δύσκολη κατάσταση, αλλά η διαφορά με το Apis είναι κυρίως ο πονοκέφαλος, ο πυρετός και η απόλυτη ασυναρτησία και ο ιδρώτας. Ιδρώνουν πολύ τα παιδιά που χρειάζονται Belladonna συνήθως ιδρώνουν πολύ και διψούν λίγο.
Χαρακτηριστικό στην Βelladonna είναι ότι το παιδί αισθάνεται πάντα καλύτερα εάν κάθεται με το κεφάλι πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα. Αυτό είναι σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του σκευάσματος. Δεν θα το δείτε με τέτοιο τρόπο σε άλλα, δηλαδή πολλά παιδιά με ηλίαση θέλουν να είναι τάβλα ξαπλωμένα. Τα παιδιά που χρειάζονται Βelladonna πολύ συχνά αν τους ανασηκώσετε το κεφάλι πάνω σε τρία τέσσερα μαξιλάρια θα αισθάνονται σαφώς καλύτερα και επιδεινώνονται στο φως και σε οποιαδήποτε φασαρία και ενόχληση.
Bryonia
Σε αρκετά έντονη αντίθεση με την Βelladonna είναι η Bryonia. Σε περίπτωση Bryonia, το παιδί είναι επίσης πολύ εκνευρισμένο αλλά όχι ασυνάρτητο, δεν θέλει να το πειράζετε και θέλει να έχει απόλυτη ηρεμία. Μπορεί να παραπονιέται επίσης για πολύ πολύ έντονο πονοκέφαλο, να λέει ότι το κεφάλι του πάει να σπάσει, εν πάση περιπτώσει ότι πονάει πάρα πολύ και να παραπονιέται πολύ για αυτό, αλλά όσο πιο ακίνητο είναι τόσο καλύτερα, θέλει να είναι ξαπλωμένο, θέλει να είναι ήσυχο και διψάει πολύ. Βελτιώνεται στη δροσιά, όταν μπορεί να πιει και σε απόλυτη, απόλυτη ηρεμία.
Ferrum phosphoricum
Μια πιο ήπια εικόνα βλέπουμε στο Ferrum phosphoricum. Βλέπουμε ένα παιδί το οποίο φαίνεται κουρασμένο, ενοχλημένο αλλά δεν είναι τόσο δραματική εικόνα όπως στα άλλα σκευάσματα που μόλις περιέγραψα. Θέλει να κοιμηθεί και να ξαπλώσει αλλά κοιμάται πολύ ανήσυχα και μοιάζει έτσι απλά κουρασμένο... είναι μια μέτρια κατάσταση. Mοιάζει ενοχλημένο, έχει κόκκινα μάγουλα και βελτιώνεται με δροσερές κομπρέσες και στη δροσιά. Δηλαδή στην ουσία το Ferrum phosphoricum είναι για κάτι λίγο λιγότερο σοβαρό.
Carbo vegetabilis
Και πάμε τέλος στην πιο σοβαρή εικόνα από τα σκευάσματα που θα αναφέρω σήμερα, που είναι η εικόνα του Carbo vegetabilis. Εκεί έχουμε λιποθυμία, κατάρρευση από θερμοπληξία ή από ηλίαση και πραγματική απώλεια αισθήσεων, έστω για λίγο ή είναι σε σημείο που να νομίζετε: Αχχ κοντεύει να λιποθυμήσει. Δηλαδή δεν είστε καν σίγουροι. Έτσι το βλέπετε και λέτε: Ωχχ, είμαστε εδώ, δεν είμαστε; Χαρακτηριστικά, το πρόσωπο είναι μάλλον χλωμό και λούζεται από κρύο ιδρώτα το παιδί και αναζητά καθαρό αέρα, δηλαδή βελτιώνεται πολύ όταν του κάνετε αέρα ή αν το πάτε κοντά σε ένα παράθυρο ή κοντά σε έναν ανεμιστήρα. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά δίνετε ξανά και ξανά Carbo vegetabilis μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του.
Αν παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται:
Τέλος θα αναφερθώ στα αυτονόητα. Αν παρ’ όλα αυτά τα οποία αναφέραμε, δεν καταφέρνετε το παιδί να προσλάβει αρκετά υγρά παρά μόνο τρεις γουλιές και βλέπετε ότι η κατάσταση συνεχίζει και επιδεινώνεται.
Αν λοιπόν εσείς ΔΕΝ μπορείτε να παρέμβετε αποτελεσματικά με συνεχή χορήγηση υγρών, παυσίπονων, ομοιοπαθητικών κλπ. ώστε να βελτιώσετε την φυσιολογία του σώματος και δείτε ότι δεν καταφέρνετε να ηρεμήσετε το παιδί και να το βάλετε να ξεκουραστεί χωρίς φώτα και χωρίς ερεθίσματα και να πιει και να συνεχίσει να πίνει, τότε κατευθύνεστε προς τον κοντινότερο γιατρό ή νοσοκομείο για να αναλάβουν εκείνοι τα πράγματα. Αυτό το οποίο πιθανότατα θα συμβεί είναι να βάλουν έναν ορό για να ενυδατώσουν το παιδί, και το υπόλοιπο κομμάτι θα είναι το ίδιο, δηλαδή απόλυτη ξεκούραση, θα το παρακολουθήσουν και θα κοιτάξουν να μην έχει ερεθίσματα και φώτα και τέτοια πράγματα ώστα να μπορέσει να ανακάμψει το παιδί σας.
Λοιπόν… με ευχές να μην χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσετε αυτό στην οικογένειά σας! 🌷
Είστε στο Pinterest?
Μπορείτε να αποθηκεύσετε εδώ ⬇️ το άρθρο για να το ξαναβρείτε αργότερα!
Διαβάστε επίσης: σωστή Ηλιοπροστασία για Παιδιά κάνοντας κλικ ΕΔΩ ή στην εικόνα! ⬇️