Υγιεινό κολατσιό για το σχολείο

Ακούω εδώ και χρόνια τα «τσουρεκάκια» και τα «σπιτικά κέικ» να προτείνονται για κολατσιό/ σνακ σαν καλύτερη εναλλακτική έναντι της τυρόπιτας από το κυλικείο.

 
Ωραίο δεν φαίνεται αυτό το κέικ; Ωραίο. Και μένα μου αρέσει. Είναι όμως καλή επιλογή για τακτικό κολατσιό του παιδιού μας;; 🤔

Ωραίο δεν φαίνεται αυτό το κέικ; Ωραίο. Και μένα μου αρέσει. Είναι όμως καλή επιλογή για τακτικό κολατσιό του παιδιού μας;; 🤔

 

Συμφωνώ πως θα ήταν καλύτερα, τουλάχιστον από άποψης ποιότητας υλικών, εάν υποθέσουμε πως το αλεύρι ήταν ολικής άλεσης, το τσουρέκι είχε μέσα π.χ. αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς και το κέικ ΔΕΝ φτιαχνόταν με την κλασική άσπρη ζάχαρη και άσπρο, κάτασπρο αλεύρι.

Πού δηλαδή είναι η ποιότητα των θρεπτικών συστατικών;

Και γιατί δεν συζητάμε το γεγονός πως και το τσουρεκάκι και το κέικ είναι ΓΛΥΚΑ, κανονικότατα Γλυ-κά που φτιάχνονται κατά κύριο λόγο με ζάχαρη και άσπρο αλεύρι δηλ. απλούς υδατάνθρακες, και άντε και λίγο βιτάμ μαζί; (ο Θεός να μας φυλάξει...). 😁

Έτσι λοιπόν, κάποιος αναρωτιέται γιατί διαβάζουμε πως η Ελλάδα και η Κύπρος κατέχουν τώρα τελευταία πανευρωπαϊκά (και το 2016 το παγκόσμιο! 😳) ρεκόρ στην παιδική παχυσαρκία.

Ναι, στην Ελλάδα είχαμε και έχουμε περισσότερα παχύσαρκα παιδιά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες....

Και απ’ ότι φαίνεται, είναι διάχυτο το φαινόμενο στις χώρες της Ν. Ευρώπης, που γενικά έχουν έως και τριπλάσια ποσοστά παχύσαρκων παιδιών από ότι η Κεντρ. και Β. Ευρώπη.

Εκτός των μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας που μπορεί να δημιουργηθούν με την τόσο συχνή κατανάλωση γλυκών (διότι αν ένα παιδί παίρνει τσουρεκάκι ή κέικ κάθε μέρα στο σχολείο, σημαίνει πως τρώει γλυκά καθημερινα΄) συμβαίνει και το εξής:

Με ένα τέτοιο γεύμα ανεβαίνει απότομα ο γλυκαιμικός δείκτης και μετά από 2 ώρες περίπου πέφτει εξίσου απότομα, αφήνοντας στο παιδί ένα έντονο αίσθημα πείνας πολύ πριν τελειώσει το σχολικό ωράριο.

Συνεπώς οδηγούμαστε σε ένα αποτέλεσμα εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε: να έχουμε ένα παιδί ικανοποιημένο και χορτάτο, που θα μπορεί να συγκεντρωθεί στο μάθημά του.

Αν το παιδί σου ζητάει γενικώς συνέχεια γλυκά, τότε διάβασε αυτό το παλαιότερο άρθρο.


Εγώ πάντως, αναπολώ ακόμη το φανταστικό νηπιαγωγείο του γιου μου στη Ζυρίχη!

Απαγόρευε ρητά να στέλνουν οι γονείς φαγητό, αντίθετα είχαν ένα πραγματικά εμπνευσμένο σύστημα που δεν έχω ξαναδεί πουθενά έκτοτε:

Έδιναν σε καθεμία από τις 22 οικογένειες μια έτοιμη λίστα σουπερμάρκετ δύο φορές το χρόνο και τους πηγαίναμε 2 γεμάτες τερα΄στιες τσάντες σουπερμα΄ρκετ με π.χ. 5 κιλά μήλα, 2 κιλά καρότα, 500γρ τυρί, 8 πακέτα κράκερ ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, αυγά, λαχανικά κλπ κλπ.

 
diatrofi-sxoleio.jpg
 

Σε αυτές τις τσάντες ήταν τα υλικά για το κολατσιό ΟΛΩΝ των παιδιών για ολόκληρη την εβδομάδα.

Τα παιδιά ηλικίας 4-6.5 ετών έφτιαχναν το κολατσιό τους μόνα τους στο νηπιαγωγείο μαθαίνοντας παράλληλα να κόβουν, να καθαρίζουν φρούτα, να συνεργάζονται, να μοιράζονται έτσι τα φαγητά ώστε να τρώνε όλα, κλπ.

Δεν κουβαλούσαν τάπερ, δεν έτρωγαν καθόλου σκουπίδια, είχαν δημιουργική απασχόληση, και εμείς σαν γονείς πηγαίναμε δύο Δευτέρες το χρόνο στο σουπερμάρκετ και αγοράζαμε τις πρώτες ύλες για όλη την εβδομάδα και όλα τα παιδιά και όχι ο καθένας για το δικό του - και αυτή ήταν η συνεισφορά μας για το φαγητό. Τέρμα.

Φαντάσου αλλιώς τη σπατάλη: 22 οικογένειες να ψωνίζουν, να ετοιμάζουν και να στέλνουν 22 διαφορετικά κολατσιά (υπάρχει πληθυντικός αυτής της λέξης;)

Α, ναι, και εννοείται πως ένα πράγμα και μόνο έπιναν τα παιδιά όλα. Μάντεψε τι;;

Νομίζω αυτές οι νηπιαγωγοί-θεές άξιζαν τουλάχιστον βραβείο Nobel!!! 🤩


Αργότερα τα παιδιά μας έπαιρναν ένα τέτοιο κολατσιό (για το ολοήμερο πρόγραμμα): ⬇️

 
diatrofi-sxoleio (1).jpg
 

Ψάξαμε να βρούμε «διώροφο» τάπερ για να είναι χωριστά π.χ. τα αγγουράκια ή καροτάκια από το σάντουιτς.

Προσπαθούμε να μειώσουμε τα απορρίματά μας και για αυτό δεν χρησιμοποιούμε σχεδόν ποτέ αλουμινόχαρτα και τέτοια.

Τώρα πλέον που έχουν μεγαλώσει κι άλλο, συνήθως παίρνουν απλά ένα φρούτο και ένα τοστ ολικής άλεσης.

Τα παιδιά μας τρώνε ζεστό μαγειρεμένο φαγητό μια φορά την ημέρα, όταν έρχονται σπίτι κατά τις 4μμ.

(Ξέρω πως για μερικούς θα ακουστεί σαν να τα αφήνουμε να πεθαίνουν από την πείνα - σε διαβεβαιώ πως δεν πεθαίνουν καθόλου, είναι γεμάτα ενέργεια, τα πάνε μια χαρά στο σχολείο και στο στίβο και προφανώς δεν είναι υπέρβαρα. Απλά δεν τρώνε συνέχεια. Και στο διάλειμμα, αντί να στέκονται στην ουρά του κυλικείου, παίζουν με τους φίλους τους.)

Το βράδυ, αν ξαναπεινάσουν, ή θα φάνε περισσευόμενο φαγητό ξαναζεσταμένο από άλλη μέρα ή πχ. κάτι ελαφρύ σαν μια ομελέτα.


Καμιά φορά φτιάχνω και τις καταπληκτικές μπάρες που μου έμαθε να φτιάχνω η Εύη Φ. (Για όσους έχουν τον «Οδηγό Επιβίωσης στη Διατροφή», αυτή εδώ ⬇️είναι άλλη συνταγή - και οι δύο πολύ γευστικές)

Η συνταγή είναι κατάλληλη για άσχετους στην κουζίνα και το αποτέλεσμα θρεπτικότατο, όπως βλέπεις από τα συστατικά, επίσης εξαιρετική για την ... καθημερινή τουαλέτα.

• 200γρ χουρμάδες βασιλικούς

• (είχα και 3-4 αποξηραμένα βερίκοκα και τα ρίξαμε και αυτά)

• 120γρ νιφάδες καρύδας (ινδοκάρυδο)

• ξηρούς καρπούς (είχαμε κάσιους, φουντούκια, ηλιόσπορους και αμύγδαλα, ρίξαμε από λίγα)

• 1 κουτ. σούπας λιναρόσπορο

• 2-3 κουτ. σούπας βρώμη

• Ταχίνι με κακάο

Μπαίνουν όλα μαζί, εκτός από το ταχίνι, στο μούλτι:

 
mpares-sxoleio.jpg
 

Και γίνονται έτσι, μετά προσθέτω μερικέ κουταλιές της σούπας ταχίνι-κακάο για να γίνει μια μάζα που πλάθεται εύκολα και έχει ωραία γεύση: ⬇️

 
 


Το βάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα (συγγνώμη για τη λίγο αηδιαστική εικόνα 😉) ⬇️

 
mpares-sxoleio (2).jpg
 


Βάζουμε από πάνω δεύτερη λαδόκολλα και το απλώνουμε με έναν πλάστη ή μια ξύλινη μπαγκέτα για ντραμς, όπως εμείς εδώ: ⬇️

 
mpares-sxoleio (3).jpg
 

Όλο αυτό διήρκεσε λιγότερο από 10 λεπτά. Το αφήνουμε λίγες ώρες στο ψυγείο μέσα σε ένα ταψί για να είναι ίσιο. Αφαιρούμε την αποπάνω λαδόκολλα και γίνεται έτσι: ⬇️

 
mpares-sxoleio (4).jpg
 

Και το κόβουμε όμορφα ώστε να έχουμε την καλύτερη δικαιολογία να φάμε τα ...απομεινάρια: 😋⬇️

 
mpares-sxoleio (5).jpg
 

Χωρίζουμε σε μπάρες: ⬇️

 
mpares-sxoleio.png
 

Έτοιμες, ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!! 😊

 
mpares-sxoleio (6).jpg
 


Ψάχνεις και άλλες ιδέες για υγιεινό κολατσιό (και… ακόμα πιο εύκολες;)

Αν έχεις προμηθευτεί ήδη τον «Οδηγό Επιβίωσης στη Διατροφή», νομίζω πως αισθάνεσαι ήδη απόλυτα προετοιμασμένη και δεν έχεις κανένα άγχος για το κολατσιό.

Μην ξεχάσεις να εκτυπώσεις το εκτυπώσιμο «Κολατσιό» που σου έφτιαξα με όλες τις ιδέες σε μια σελίδα για να μην σπας το κεφάλι σου με το «μα τι να του δώσω;;;», να το κολλήσεις στο ψυγείο και κάθε Κυριακή- ή ακόμα καλύτερα τη μέρα πριν πας σούπερ μάρκετ- να βγάζεις πρόγραμμα μαζί με το παιδί για το τι θα πάρει όλη την επόμενη εβδομάδα.

Αν το κολατσιό και η προετοιμασία των υπόλοιπων γευμάτων εξακολουθούν να σε αγχώνουν, μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ ⬇️

Full-Mockup-OED.png

Οδηγός Επιβίωσης στη Διατροφή

✔️ 10 Ηχητικά μαθήματα για (όλα τα) S.O.S.!

✔️ Έτοιμα Μενού με λίστες αγορών

✔️ 30+7 Καθημερινές Υγιεινές Συνταγές

✔️ Κολατσιό & Μικρογεύματα

✔️ Οδηγίες Βρεφικής Διατροφής

✔️ Bonus: 7 Συνταγές-Αστραπή ⚡️

✔️ Bonus: Εκτυπώσιμα οργάνωσης